綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
單人配額揀樓先 定係 一般家庭揀樓先?
政府睇淡後市
有貨趁而家推晒出嚟
剩低最後500個單位就比單人隊買

大開放式 (277 – 333平方呎)
粉嶺清濤苑396個,油塘高宏苑774個,馬鞍山錦柏苑846個 =2016個

細開放式 (184 – 223平方呎)
粉嶺清濤苑0個,油塘高宏苑387個,馬鞍山錦柏苑160個 =547個

正常會係油塘馬鞍山百幾尺單位剩低,但因為樓花期,地點呢兩個因素
單人隊有機會買到粉嶺2百幾尺
735 + 1395 = 2130

1400長者
仲有730核心可以揀有房
綠置居2022單位分佈

2房 (443 – 489平方呎)
粉嶺清濤苑72個,油塘高宏苑300個,馬鞍山錦柏苑363個 = 735個

1房 (374 – 424平方呎)
粉嶺清濤苑308個,油塘高宏苑560個,馬鞍山錦柏苑527個 =1395個

大開放式 (277 – 333平方呎)
粉嶺清濤苑396個,油塘高宏苑774個,馬鞍山錦柏苑846個 =2016個

細開放式 (184 – 223平方呎)
粉嶺清濤苑0個,油塘高宏苑387個,馬鞍山錦柏苑160個 =547個

單位總數: 4693個

家有長者配額1400個
單人配額500個
本身有公屋住緊,儲幾年裝修錢,自住無咩所謂啦
奇怪係油塘,粉嶺都有2千幾個單位
如果每年都推綠置居,馬鞍山可以等下期先賣

但預測建屋量
https://gia.info.gov.hk/general/202206/22/P2022062200334_395508_1_1655880434584.pdf
馬鞍山之後就冇喇,唔知係咪未決定公屋定綠置居
或者要睇蚊型單位去貨情況
核心只求油塘
應該得番大開放式,長者隊揀晒
如果居屋 綠置居 同時間揀就好睇lo
今日凌晨收到綠置居申請確認

想問下係咪代表居屋已經無機會?
唔係
你係同時排緊兩條隊
應該冇問題,你到時照申請囉
唔係要住滿3年或以上先可以伸請?
唔使
經特快上樓先要
係好細,雪櫃可能要放廳,洗衣機要最窄身嗰類上揭式。觀塘會有模型睇,但主要俾你望下啲外牆喉管,廁所及廚房

一男一女瞓雙人床係勉強夠住,有個位係夠放60''床。兩張單人床就唔夠,個格局會好奇怪好難用
單人、夫妻、父子都應該勉強住到
兩母女多幾件衫都搞唔掂,完全係公屋一人單位

如果住緊間公屋係細size,太舊、地點、座向唔好就會買,否則都冇乜誘因吸引到人
除咗寶田邨嗰啲或者劏房單位
都好少公屋係差過同細過一人單位

仲有樓市開始向下調,之前青衣都咁難賣得出,呢期就更加難賣得出,只係無上次推咁多細單位咁解
香港政府係咪唔會俾你睇住黎食,會等居屋揀到7788先綠置攪珠?

如果我居屋綠表揀左樓,但係綠置又排得好前,可唔可以賠居屋訂買綠置?
唔可以,你居屋揀咗樓,即日佢會俾份嘢你簽話即時取消綠置居同公屋申請資格
唔會啦
一定會引綠表去買綠置居,等多啲白表買居屋

大家買哂樓就解決房屋問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞