綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
youtube搵 380呎居屋裝修3房

大把,隻則無人講到咁差只係上代康和式實在太好
黑廳或黑房
通常會做氣窗 / 玻璃嚟透光

有人會做哂玻璃房,但我覺得住家唔實用

聽日就有得申請喇!希望好運D…之前居屋收左皮…
今次希望可以排前面多D啦~
居屋除非係排好後,或者單人,否則未必收咗皮

不過我覺得今次綠置居未必多人申請,主因係單位太細
第12號波…喎…
綠置既話我都會要大單位啦~
……………如果有得揀既話…
講真細過宜家住緊既,點會要丫…
無大單位都廢事要
無錯…仲要另外俾一筆錢裝修,搬屋,仲要住細啲既地方?真係唔會要囉…
有啲係以前一家四五口住緊,當年新發展區通常派大少少 (4人派4-6人單位,而唔派3-4人)
之後一兩個成員除名,又未去到優先處理寬敞戶,變咗好多係兩三個人霸住間大公屋,有長者滿65歲仲有排住

所以而家新屋邨冇乜大單位,人多就直接派兩個單位,日後回收簡單好多

計埋26年先落成嘅馬鞍山,兩房單位得7百幾個
長者隊都要排得前先買到
派兩個單位咁開心
係會咁架, 之前見過有人實際係5定6個人排公屋,
最後派左新樓一個3-4人單位加一個2-3人單位, 門牌重要係相連既
新屋邨通常6人或以上就派兩個相鄰或對面單位
咁做就可以起少D大單位,日後有成員除名,直接收走一個單位就OK
我個人係偏向油塘~雖然…應該真係好多人爭…
純討論,如果有機會買油塘兩房,大家會點揀?

1) A座20室:垃圾房隔離 + 隔音露台 + 向北 + 地下/地下低層二樓垃圾收集站、廢物收集站及垃圾及物料回收房
2) A座16室:行到最尾 + 減音窗 + 窗外係通道/緊急車輛通道
3) A座13室:向南,但對住露天上落客貨停車位
4) A座24室:向東,對住露天兒童遊樂場/遊樂區,每日都有天真活潑小朋友尖叫歡呼,同場仲有街坊聚集吹水,充滿生活氣息
5) B座6室:近𨋢口,地下係有蓋垃圾車專用車位
6) B座14室: 望通道 / 斜道 / 車場
7) B座21室:向東 / 東北

以上只係睇屋苑內,未考慮屋苑外景觀
A16 A24 B21 都ok
A13 B14 唔係低層都無咩所謂

公居屋真係唔好買近𨋢口, 你會後悔
部lift 廣播聲好大, 夜晚係咁請小心𨋢門, 嘟嘟嘟嘟嘟嘟
我會揀2、3、4~真係要揀就3、4,但要高樓層,應該唔會有太大影響…

有無人識睇油塘份dmc?
dmc有斜坡,但飛機相/模型都唔覺,到底有無斜坡?
油塘D二房係曬轉角位。。細房想要陽光都幾難。。
買完住一世真係要諗清楚。。。
yes
上期貨尾單位畀公屋輪候人士入飛,超額80倍申請,果D全部180呎, 到時咪一樣1q清袋
好多排緊公屋其實冇急切住屋需要,比佢哋快d低價買層樓,唔駛比人查到超入息就得

而且1-2人申請,派公屋都係呢種size,甚至更細,自己揀個啱心水新樓仲好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞