綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
買樓睇晒500間分佈不同位置既租置樓先買咩
而家買樓真係同淘寶一樣咋, 連買私樓都係得幾分鐘時間比你考慮

買居屋仲要有買唔到下年抽唔中既壓力
係,因為組別唔同
申請需知P.1

(d) 【「居屋 2022」及「房協資助出售單位」】申請表上的資料會用作核實申請者在「綠置居 2022」 的申請資格和選樓優先次序。如申請者的家庭組合有更改,須盡早通知房委會,以便房委會能 夠更新家庭成員的資料。如該更改會令申請者的申請類別有改變而會影響其選樓優先次序,例 如由一人申請者更改為家庭申請者,或由一般家庭申請者改為參加「家有長者優先選樓計劃」 的家庭申請者,便須於是次銷售計劃所訂明的申請期內以書面通知房委會;房委會會適當改變 選樓優先次序。若在訂明的申請期後家庭組合出現突發改變,申請者也須要盡快以書面通知房 委會,以便房委會考慮是否需要改變申請者的選樓優先次序。
請問綠表內其他家庭成員, 遲d 仲有冇機會申請公屋?
申請需知係咁寫:
18. 買方及其家庭成員所受的特別限制
所有經本銷售計劃出售的綠置居單位均依照若干條款出售,主要包括下列各項:
18.1 申請其他資助房屋 - 成功購得本銷售計劃下任何單位的業主及其配偶(包括在購買有關單位時仍未成為業主配偶的人士)及上文第 2.4 段所述的家庭成員日後不能再申請房委會、房協或市建局轄下的任何資助房屋計劃。
18.2 若買方及/或名列申請表上的家庭成員擁有其他資助房屋計劃的紀錄,他/他們須遷離原屬單位並刪除戶籍或紀錄。

2.4 申請者及申請表上的家庭成員承諾願意與該名長者一同在所購買的單位居住。日後至少要有一名名列申請表上的家庭成員與該名長者一同在所購買的單位居住。

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/application_guide_c.pdf

要睇你個「其他」係指邊個
其實唔會睇哂全部

我有親戚上期打算買,佢心儀屋邨只有三個,加埋大約40個單位,減咗尺數太細唔會買,佢就上網搵單位嘅座向,篩選後剩低4個,佢哋屋企人分別去4個單位門口望過 (冇人叫你哋成村人上去,唔係去睇私樓示範單位呀),發現其中一個單位條走廊特別污糟,所以到佢揀樓時只有3個租置單位會考慮買

如果唔係太早揀樓,可以揀樓前幾日先去睇,咁就唔駛嘥時間睇哂咁多間,因為大單位好易比人搶哂

買三十幾年舊樓,而呢層樓一直租比社會低收入人士,同買新私樓完全唔同,唔可以拎嚟比較
1. 申請人例如係我,
2. 長者(原業主)
3. 家庭成員 不是1,2配偶

唔知佢2.4段所定既至少一名家庭成員會唔會計申請者
綠置居 係咪平過居屋?
有得買綠置居你地買唔買?
綠置居同居屋地區唔同,唔可以直接比較
不過以市區兩房嚟計,啟德居屋4百幾萬,油塘綠置居2百幾萬

屋企人有綠表,但今期唔打算申請,因為三個地區都唔係本身生活圈
又未吸引到放棄住緊嘅公屋去適應新社區,寧願等下期新居屋 (房協 / 房委會)
房協黎緊好多供應
https://youtu.be/QTF_F5KYOVY
唔係大西北就礦場 不了
佢咁啱早嗰幾個比人買左求其㨂掛,
其實只可以話佢唔好彩
礦場咪博下佢起東九龍線

另外都有幾千個啟德
唔好對礦場鐵路有任何幻想啦
反而佢個規劃其實唔算好差,可以區內生活、就業
非繁忙時間先去外區,問題不大

下期房協有d咩 ?
見到上面巴打post左
Thank you
下期綠居咁快知有咩?
根據政府今年6月嘅公佈,26-27年度或之前落成嘅綠置居,今期拎哂出嚟賣,想買綠置居要把握機會喇

https://gia.info.gov.hk/general/202206/22/P2022062200334_395508_1_1655880434584.pdf

房協 / 房委會居屋就有大量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞