綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
大約係你買嘅價錢x1.2左右嚟計算 (實際係揀樓日先知,上期好似1.1x)
簡單計就係買入價160萬以下,印花稅係$1

今次最貴單位先2百幾萬,印花稅都好少,唔駛擔心

以為同居屋一樣用未折市價計
樓主可唔可以留tg 有野問
居屋都係咁計
最大個間單位間完三房個廳一定無窗
唔留啦,我好易得罪人
陣間比人尋仇就煩
兩房單位,夾硬要𢵧三房就要犧牲
或者上面用玻璃透光囉
油塘個位仲差過地鐵站樓上啲公屋
點解差?
玩個幾年家庭隊想買一房380呎以上都好撚難講緊都要頭幾粒珠先有最極端青富苑個年第一粒珠先有得簡仲要全部底樓層垃圾坐向,反而280呎開放式就年年放題咁濟

未抽個又無長者的唔好咁大希望有大單位成個綠置根本on9搵撚笨
冇長者冇大單位,居屋一樣
但綠置家庭隊連一房都難有仲衰個居屋
太遠了, 油塘公屋一分鐘就入閘
邊樹多綠置居按揭資料睇
今期可能少D人爭
售綠表置居計劃單位 2022
提供按揭貸款的指定銀行/財務機構名單https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/GSH%202022%20List%20of%20Approved%20BanksFinancial%20Institutions%20for%20providing%20Mortgage%20Loan.pdf

備註:
(1) 以上銀行/財務機構已與房委會簽訂「按揭保證契據」,買方可與以上銀行/財務機構洽談指定的特惠按揭貸款條件包括貸款額可高達樓價的 95%、還款期限最長為 25 年及利率年息最高為有關銀行/財務機構所定的最優惠利率減半厘,申請按揭條款以有關銀行或財務機構的最終批准作實。買方可向個別銀行/財務機構查詢有關按揭貸款詳情。
(2) 有關實際按揭貸款額、年期或利率等一切按揭貸款的安排,一概以銀行或財務機構根據買方的個別情況作出的決定為準。房委會並不保證買方可獲銀行或財務機構提供最高按揭貸款額 (即樓價的 95%),或任何按揭貸款。
(3) 買方如向未列在上表中的其他銀行/財務機構申辦按揭貸款,有關按揭貸款須事先獲得房屋署署長批准,否則屬違反《房屋條例》(第 283 章)的相關條款。為免辦理按揭安排有所延誤,買方亦須注意預留充足時間以處理有關批核,並須繳付有關申請的行政費。
(4) 以上按揭貸款機構名單可能有所更改,恕不另行通知。

今期安排得最好係粉嶺冇百幾尺單位
油塘、馬鞍山呢d熱門地區先有
應該賣得哂
有班人唔理大細,照樣狗衝,到收樓先發現「比預期中細」

特別係公屋尺數同綠置居計法唔同,好多on9冇理過㗎
行幾分鐘唔算遠啦 你睇下其他居屋離地鐵站幾遠先啦
油塘堆私樓個位咪一樣差過公屋
點解上網搵按揭計數機好多時淨係比你計九成,而冇九成半? 綠表人仕不受歡迎?
按揭係咪收樓先供
好似私樓建期咁?
關鍵日期前3-6個月去搵銀行做按揭
例如馬鞍山

盡賣方所知的發展項目的預計關鍵日期2026年6月30日

咁就係23年第一季揀完樓,比咗5%首期之後,到26年初先去搞按揭,正式成交先開始供樓
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞