綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
仔女本身未攞過政府房屋優惠先得
好似話其實無關係
因為係遺產
係得呢度咁樣講(或者無source)
房署都無講過
我響其他討論區見過有以下講法:
論壇有其他人講過,她本身有未補地價的居屋,可以用遺產的方式繼承她父母未補地價單位。雖然一個人不同時擁有2次房屋福利,但是父母買的時候,用了他們自己的房屋福利名額,所以不算一個人有雙重福利。
依啲特殊情況都係問房處或者律師,穏陣啲要black and white.
我傾向個website嘅解讀,要執行人補地價賣咗間留落嚟嘅屋
根據本署紀錄,你在「出售居者有其屋計劃單位2022」(「居屋 2022」)(包括出售租者置其屋計劃屋邨回收單位)及香港房屋協會「資助出售房屋項目」(「房協資助出售單位」)計劃中,選擇同意將你的「居屋 2022」及「房協資助出售單位」綠表申請保留至「綠置居2022」。就此,你的綠表申請已獲轉至「綠置居2022」銷售計劃,你無須重新遞交「綠置居2022」的申請和繳付申請費。

係咪都係等抽籤?
閱讀理解 0分?
有客人問:「如我有綠表居屋,以遺產承辦人身份入住又可不可以?」答案是不,也見過客人因此而被房署拒絕。

我覺得個網吹水多
間屋我屋企人遺產
即係我有鎖匙
你屋署搵人爆門再封左間屋呀?
我屋企人間屋入面幾十隻勞力士留俾我
唔見咗係咪你房署負責先
我係入去住咁又點
拉我呀?
淨係住當然無問題,轉名先係重點
個網話住都唔得
遣產未承繼,即係問屋唔係你。
我話得係因為你有鎖匙,而本身係唔會有人挑戰你,告發你話間屋唔係你嘅。不過長遠都要轉返個名㗎啦
要再問律師意見
唔係話間屋無登記做住戶
就算立平安紙繼承時都要補地價?

求解
其實啲4xx呎 間唔間到三房兩廳
如果你係黃師傅嘅客就得

一般係𢵧三間房要黑房或黑廳,不過我冇睇哂全部房型,唔知有冇個別可以做到
吊你個露台勁on9
單人抽唔抽得過?

但單人好細,同女朋友點住
你住緊嗰間一人公屋好大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞