綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
睇模型得一人單位先有可惜
一人單位有露台都幾好,曬衫方便d
感覺上又開揚
依啲唔係假露台黎架咩,係室內既,係個窗大啲
隔音露台
最後變雜物房
又隔光線
個人鍾意種嘢,有呢d露台都好滿足

綠單係咪無機
60歲係咪計申請果時
之前申請居屋果時加埋綠置居 但果時未夠60
但係而家夠
過往係60歲就得
聽日睇詳細資料最穩陣
單人有500個配額,如果家庭隊買哂油塘馬鞍山,單人都有機會買到粉嶺大開放式

大開放式 (277 – 333平方呎)
粉嶺清濤苑396個,油塘高宏苑774個,馬鞍山錦柏苑846個 =2016個

細開放式 (184 – 223平方呎)
粉嶺清濤苑0個,油塘高宏苑387個,馬鞍山錦柏苑160個 =547
偷偷地整走ok?
想問大開放式平面圖係點?
請問大兩房平面圖係點?
https://www.info.gov.hk/gia/general/202209/21/P2022092100175.htm

你睇錦柏苑43.7平方嗰個模型
其他就要等聽日
我都係
但樓市再跌我反而想諗二手居屋
始終都係想要市區
你都識講 偷偷
鳩估:
油塘180呎單位會極速清哂。馬鞍山可能只賣剩一成180呎單位,都係極低層望欣安邨嘅

原因:
多咗人眼見美麗新香港決定唔撚生仔,一人單位都照殺。
馬鞍山比青衣南受歡迎得多,多人住馬鞍山/沙田,熟悉馬鞍山,有屯馬線。
好多人唔熟悉青衣南其實有好多巴士線,以為青富苑係垃圾。
整體樓市下調都嘅都係貴價單位/兩三房單位為主。
有咩房協居居會出?
係咪全部樓花期都係兩年以上?
更新資料

揀樓次序
12.1 各類別申請者的選樓次序如下:
(a) 受房委會已公布石籬中轉房屋第 10 及第 11 座清拆計劃影響的合資格家庭申請者 (註五 ),而目標清拆日期是在這次銷售計劃推出日期之後;
(b) 參加「家有長者優先選樓計劃」的家庭申請者;
(c) 其他家庭申請者;
(d) 受房委會已公布石籬中轉房屋第 10 及第 11 座清拆計劃影響的合資格一人申請者 (註五 ),而目標清拆日期是在這次銷售計劃推出日期之後;
(e) 其他一人申請者。

12.2 房委會為參加「家有長者優先選樓計劃」的家庭申請者設有 1,400 個綠置居單位的配額,亦為一人申請者預留 500 個綠置居單位。當有關申請類別的單位的配額用盡後,房委會便會邀請下一個申請類別的申請者選樓。

https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/application_guide_c.pdf
在申請截止日期當日 (即2022年10月12日),該名長者必須已年滿60歲;
有資料睇啦
好多間完房變黑廳 真係好難搞

唔明點解油塘都要加隔音露台 隔離又冇公路
又唔係間間有,可以揀自己喜好啦
印花稅點計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞