綠置居 2022 (1) 88萬買油塘

952 回覆
8 Like 6 Dislike
上年失業加上鑽石山貴太多放棄左,有啲後悔
而家唔知有無機揀返大開放,上年單人唔夠500 個187 架,今年有突
重點係upfront大舊, 市場依家又小20年樓齡居屋綠置。
買最細真係諗清楚,費事蝕埋撻訂嗰幾萬蚊
咁好彩都唔要,好唔低
果陣無錢失左業3 個月,一交首期就GG希望抽到馬鞍山大開放
250萬你玩925
要供成萬一個月
仲要加緊息
除非你係公務員綠表
但公務員買唔到咪停賽一年
因為計年資,無運氣成份
你今年年資夠,後年都一樣夠
我諗唔到交間屋出來買187尺的理由
首期唔夠最多咪儲下先
好過夾硬要925上車
啱呀。
187尺真係酒店房
最慘唔好彩有日你急用錢又好
要移民又好
無人幫你接
你買二手公屋都有班白居二
你買綠置居(除左第一期)
一定要放俾綠表
講真啲兩房都係細到仆街,生一個都迫
全中
有啲人唔諗呢啲,或者覺得呢啲理由唔會喺佢身上面發生,真係諗明到點解綠置二手有人會買
今期又唔同咗
https://hos.housingauthority.gov.hk/mini-site/gsh2022/common/pdf/application_guide_c.pdf
18.6.2 若買方在簽立轉讓契據成為本銷售計劃下首次出售的清濤苑/高宏苑/錦柏苑的綠置居單位業主後轉讓或出租其單位,須按照轉讓契據的條款和政府租契所載的條款、契諾及條件處理。房委會不會回購或提名買家 (居屋第二市場除外 )購買上述的單位,而下列轉讓限制將適用於上述單位的業主:
(a) 由房委會首次將單位售予業主的轉讓契據(下稱「首次轉讓契據」 )簽署日期起計五年內,業主須在無需繳付補價的情況下,在居屋第二市場以不高於列於首次轉讓契據的原來買價出售單位予房委會提名的綠表買家。
(b) 由首次轉讓契據日期起計第六至第十五年內,業主須在無需繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售單位予房委會提名的綠表買家。
(c) 由首次轉讓契據日期起計十五年後:
(i) 業主可在無需繳付補價的情況下,在居屋第二市場按業主自行議定的價格出售單位予房委會提名的綠表買家。
(ii) 業主亦可在繳付補價後於公開市場出售或出租單位。

不過呢15年內想移民或急用錢就真係企喺度喇,特別係百幾尺單位
有幾多個綠表 / 白居二肯接貨?
大單位價錢啱的都有
最細的上次青富/蝶翠都放題
洗乜買二手
3人住幾好呀,兩間房都有窗
2百幾萬仲想點
但個量最少個吓好嘢呢,爭揀到咩
你睇清楚
唔補價都係唔放得俾白居二
即係一定要綠表/補價當私樓
講真,邊有傻佬去補價綠置居
你間屋41折,即係要補59%
補個價咪仲貴過你間屋
咁間公屋呢?住到2026?收左樓裝修完先交還?

收樓後2個月先交公屋
住到2026

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/policy-focus/policies-on-public-housing/B10/B10.pdf

於 下 述 情 況 起 計 6 0 天內
3 . 【適用於在 2018 年 1 月 3 1 日及之後房委會及房協發售的
資助出售單位】
於 (i) 接收透過居屋/綠置居/「私人機構參建居屋計劃」/「資助出售房屋項目」所購買單位的鑰匙當日;
或 (ii) 轉讓契據的日期起的第 1 0 個工作天(包括簽署轉讓契據日期在內)開始計算,以較早者為準

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/faq/index.html#p4
住戶已購買資助出售單位,惟有關物業尚未落成,是否仍須遷離公屋?
答 21. 以綠表資格購買資助出售單位的住戶,可在接收所購買的物業前無須交回公屋單位,並可繼續繳交現行租金。然而,若住戶以白表資格購買資助出售單位或購買私人住宅物業,則不論有關物業是否已落成,房屋署均會向有關住戶發出《遷出通知書》,要求交還其公屋單位。
仲想點?綠表呀大佬,本身已經有屋住又唔係白表要係出面租貴樓,無啦啦由交2千幾租變左供成皮,仲要住細左,仲要位置未必靚過公屋,仲未明?
綠單,我係成家總收入來源,因為無打jump 被炒,屋企人打完cancer,突然間成家失業加勁大開支
想問下點解pin最尾話家庭隊唔洗諗,派完長者隊嗰1400個之後係點派,順號碼比哂所有長者先?
我有同樣情況,叫老人家平安紙寫定比自己
假設冇清拆戶買,由長者隊開始揀樓

長者隊有1400個配額
如果有大買大,即係長者隊買哂兩房735個單位 + 一房665個
家庭隊可以買730個一房單位

綠表家庭隊有幾多個願意用一世人一次嘅房屋資助 + 一間公屋去換個一房單位?

而事實上係會揀地點,即係排得後嘅家庭隊得返粉嶺1房 / 大開放或者油塘 / 馬鞍山細開放

所以我覺得一般家庭唔駛諗,慢慢抽居屋仲好,反而單身長者或兩老住公屋,仔女夾錢求其買個單位,比老人家晚年住得舒服,長者百年之後兄弟姊妹有個聚腳點或賣樓分錢唔錯

睇下個家庭係幾人
總有二/三人家庭會買一房
但你四個人或人上就唔好買
繼續公屋好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞