[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答

1001 回覆
76 Like 18 Dislike
有無巴打出緊QEH
想八卦問下邊個Ward 同有無乜特別經歷

最難頂一定係qe icu

磨牙

有對後生apn兩公婆

條女好7煩 成日串鳩d學生

跟住有好幾個老屎忽 係咪都鬧人
有無巴打出緊QEH

磨牙

有對後生apn兩公婆

如果你係明愛出pmh 見到美月姐 就真係祝你好運
想問下DSE 19分有冇機會入到?

見過最低13

見過最低13

想問問邊間?

美月點西法

美月點西法

佢好似幾出名
都聽過下佢啲事蹟
有無巴打出緊QEH

磨牙

有對後生apn兩公婆

而家學護冇得出icu
代問,男仔冇first aid, 理科人
點樣可以增加interview 取錄機會??

見過最低13

咁撚低都收
代問,男仔冇first aid, 理科人
點樣可以增加interview 取錄機會??

求神拜佛

睇下啲醫療既書 醫院歷史同醫療新聞 尤其醫療事故

做乜都無關係 成績行先
你成績好做kfc都收你

咁需唔需要提供工作證明架?

見過最低13

咁撚低都收

不嬲唔睇分 淨睇運氣加interview表現

美月點西法

佢好似幾出名
都聽過下佢啲事蹟

More

美月點西法

佢好似幾出名
都聽過下佢啲事蹟

More

罵人罵到喊都係常事 講野既語氣十足十係舊事護校出身既護士咁
今日去個地獄病房交case都係咁俾人噴
請問下社會福利署同公開大學合辦果個EN課程 6月30已經截止申請
係唔係代表今年dse考生無機會入到
都未放榜點申請
請問下社會福利署同公開大學合辦果個EN課程 6月30已經截止申請
係唔係代表今年dse考生無機會入到
都未放榜點申請

睇返各院校收生period某程度反映到佢地收生取向
CE年代FULL CERT,文商科F5畢業,有HD CERT,係未無哂方法

ou twc

thz 巴打

美月點西法

佢好似幾出名
都聽過下佢啲事蹟

More

罵人罵到喊都係常事 講野既語氣十足十係舊事護校出身既護士咁

我冇跟過佢
出緊ward個時 見佢係ward見佢探病
佢好似好nice 對住我笑

Btw pmh icu係天堂中既天堂

Qe大部分ward都係地獄

各有優點架喎

各有優點架喎

可唔可以講下?

Qe最多人想入 其實三間分別我都唔知
第一次實習後,如果你全部科都合格(補考後都計)就會開始第二學期。第二個學期要讀

Clinical Microbiology(讀細菌名同引致既病,唔會叫你係咁背啲菌名。要做啲好簡單既實驗同睇mic。考試有tips)
Foundation Nursing Therapeutics(繼續上學期未讀完既野)
Health assessment(繼續讀)
Nursing Therapeutics 1(開始讀唔同系統既病 呢科係呼吸科加內分泌科,會講下相關病理、病徵手術、藥同最重要既護理技巧。)
Pathophysiology and pharmacology(讀啲淺既病理,藥性、藥物吸收原理、同埋計劑量。因為各佔半科所以唔算深。)
中文(考試同你中學學既野同睇筆記就夠,完全唔使上)
Sociology(呢科要讀咩共產主義同咩係歧視咁 超級虛 我都係背曬啲筆記同最後聽一次雞精tips就算。做pj執字眼 邏輯好緊要,會比老師狂問chur問題)

呢個學期讀既野係深過上學期,需要學下點讀同點記護士需要既知識。考試主要會問護士有咩要做同教返病人,所以病理唔太明都唔可以放棄nursing intervention呀。

讀到夏天到,就會開始一個叫osca既大skills exam。肥三次就冇得讀, 但年年都有差不多一半人要考第二同第三次。(雖然到而家我都未聽過有人因為呢個試踢出校)但是可以要一次合格係幾有難度。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞