[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答

1001 回覆
76 Like 18 Dislike
去到interview個個都話想幫人,想幫人其實好多工作都可以幫到人,點解一定要做Nurse
老實講13-16分嗰啲人,唔好去讀喇要追語文 又要追Gpa 又辛苦
先唔講行內幾黑暗 Nursing School男女比例大約10:1 女多男少 女人多既地方就是非多 如果你自問自己同人地人際關系差 你都幾難生存落去
就當你唔理有無朋友都好 如果你做左一件好似唔太啱既事 你嚟緊三年都會比人響背脊話你講你是非
之後畢業每日如是 paper work多 同事之間又多是非 制度又on9 你幾有理想幾有大志你都無晒heart去做

準備去Interview既DSE真係好好考慮清楚先

啱啱收到interview 26號in 同HA撞正

想問下你今日收到法國26號in?好遲send?
因為大部分人都25 in

HA RN 真係好撚中意撞時間

Ou degree (metal) in 9:00
HA RN in 12:00

唔知趕唔趕到去

Degree >>>>>>> HD

General>>>>>>>mental

我點做好

想講nursing其實爆爆地
你想讀5年仲要mental?

你老母就爆 行行都爆咩
人地私院一年培訓60個en 但走左成100個 仲要向外請多40個 屌你啲擾敵撚
其實無話10幾分就讀唔黎既 我自己20分都無 依家一樣讀緊三大nursing 唔係曬命 只係覺得事在人為 祝大家都可以收到offer 有關nursing問題都可以盡力幫大家解答
其實無話10幾分就讀唔黎既 我自己20分都無 依家一樣讀緊三大nursing 唔係曬命 只係覺得事在人為 祝大家都可以收到offer 有關nursing問題都可以盡力幫大家解答

asso升?
就嚟grad仲洗擾你敵

asso升?

HD升
想問大家如果冇護校收,你地會有咩後路?
Ha rn interview同法國撞左
個個都有得in法國
想問大家如果冇護校收,你地會有咩後路?

ifc

Ive jupas asso

因爲醫生同護士既職責唔同囉
有無人知往年Ou gen nursing interview 問咩
有冇人in過ou degree可以分享下?
written test係英文?
同埋interview係individual定group?
成個人都好驚

無撚用,成績行先
有無人知往年Ou gen nursing interview 問咩

大約9-10人一組 先英文小組討論 然後中文個人問答題 每人輪流答一題 唔知有冇變到
英文小組討論其實大家唔洗搶黎答 反而用心聽下人講咩仲實際 因為9個人一齊討論大家d point一定差唔多 所以就算比人講左你個point 你可以講下你對人地提出既point有咩睇法 或者歸納人地講既野先再略加補充 考官除左想睇你論點之餘 其實佢仲會留意你有冇聽人講野 記住係小組討論 唔係個人演講 所以真係唔洗咁執著個point 你要識得同人去交流 而中文個人問答就用真誠去答 千奇唔好講到好誇張 當年我同組有個講到喊流哂眼淚鼻涕真係痴線 反而簡簡單單直接答你真既答案唔好講埋d又老土又誇張又假既答案 利申:當年成組最後得我一個有offer
Ha既手en同rn好睇重公開試成績,基本上差果d無得in 同埋 有d成績唔算好但又點解收? 只能話佢條命生得好

大約9-10人一組 先英文小組討論 然後中文個人問答題 每人輪流答一題 唔知有冇變到
英文小組討論其實大家唔洗搶黎答 反而用心聽下人講咩仲實際 因為9個人一齊討論大家d point一定差唔多 所以就算比人講左你個point 你可以講下你對人地提出既point有咩睇法 或者歸納人地講既野先再略加補充 考官除左想睇你論點之餘 其實佢仲會留意你有冇聽人講野 記住係小組討論 唔係個人演講 所以真係唔洗咁執著個point 你要識得同人去交流 而中文個人問答就用真誠去答 千奇唔好講到好誇張 當年我同組有個講到喊流哂眼淚鼻涕真係痴線 反而簡簡單單直接答你真既答案唔好講埋d又老土又誇張又假既答案 利申:當年成組最後得我一個有offer

咁written test係點樣?

我想問下你DSE 個分係點?

咁written test係點樣?

我冇考過written test喎

我想問下你DSE 個分係點?

18以下 冇讀bio 另一科sci科仲要1埋 不過我係non jupas入 但最後冇揀ou 入左三大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞