[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答

1001 回覆
76 Like 18 Dislike
如果依家讀緊nursing year 1 私校 rn degree course 但DSE冇理科係咪都報唔到HA rn hd??

有Degree做乜要轉HD
以前溝過讀ha既女仔 我真係唔明白佢既辛苦
以前溝過讀ha既女仔 我真係唔明白佢既辛苦

如果依家讀緊nursing year 1 私校 rn degree course 但DSE冇理科係咪都報唔到HA rn hd??

基本上係會唔收
見好多係報完讀到咁上下/讀完先發現根本對nursing冇興趣純粹為錢,講真為錢咪撚做nurse啦

利申:pca 8個月,依家澳洲讀緊nursing

去到澳洲都好好啦
又係我 姐姐
讀左一個學期,返左半年學,就會開始實習一個月。 實習完你會覺得返學,甚至返有得坐既工好幸福。

辛苦度
擺上前等多啲人睇到做護士真係辛苦過其他行業好多,唔好入左黎先後悔。

第一次實習對腳要適應企七個鐘(有時會有三個字休息),對我呢啲行街好易攰既人係一大挑戰。 最初個兩 三個星期日日都同對腳戰鬥,坐完完全唔想企起身,放左工訓醒好似病完一場咁攰 ,腳又痛。不過用壓力襪、休足時間係會幫到你。最緊要買對買啲既壓力襪,就會好好多。同埋要多啲拉腳筋。

腰酸背痛
換片、搬人彎得腰多,岩岩做又唔識就力,好容易會有腰斷既感覺,不過後生暫時唔會有太大問題 。

追更
又要五點醒又多體力勞動,所以放工都好攰後生通常訓完都還好。但是收工 假日唔想再行,甚至出街,淨係訓係張床度都好常見。

心理壓力
第一次做野唔熟,係可能會成日俾人話。
對著老師做skills佢又可能會問書 challenge你 收工都要溫書、查藥

你頂得著嗎?

好啦 如果你都仲頂得著,就去馬啦

地點同環境
新聞睇到三間護士學校收症率120%又要加床乜乜乜,放心第一次出唔會俾你入木人巷著既 。第一次實習會去復康醫院,即是啲細啲,病人情況穩定啲,同埋少啲病人,但可以你連佢個名都未聽過既醫院。所以,係仲未睇到加床加到走廊,床同床之間肥少少都入唔到,或者T字形過床(即是病人訓個張床打橫擺係另一張床既床尾,九十度轉返病人上床)既情況。而且仲會係八個同學一齊出,又有老師全天候睇著,絕對唔使驚。仲可能會出埋診所添,診所一定係其中一個實習天堂,記得享受下唔使追更、換片,有得坐既生活啦。

實習時間同追更
不過追更就要要開始適應啦,即是返pm更,一點至九點放工,第日朝早六點半至兩點半再返,變左只可以休息十個鐘。住得遠既同學恭喜曬,再冇左兩個鐘搭車,通常都要五點起身 。第一日返早更永遠都係好難忘,事先搵曬巴士時間表,天都仲係黑就搭車。早醒真係好鍛練意志力。不過調轉黎諗,早更可以好早收工,訓晏覺訓到夜晚冇難度,而且第二日下午先要返去,仲可以打夜機。

如果真係太遠,部分醫院都有追更房俾同學仔訓,咁就可以訓多一個鐘啦。不過我覺得見唔到家人,隔離又要訓個唔識既人有啲難頂。

有Degree做乜要轉HD

因為太貴

基本上係會唔收

咪高分先入到咩冇讀理科就入唔到
報你就報啦 百幾蚊之嘛
報你就報啦 百幾蚊之嘛

可以試下 但我啲同學大部分有讀生物 冇讀生物就讀chem
報你就報啦 百幾蚊之嘛

可以試下 但我啲同學大部分有讀生物 冇讀生物就讀chem

我都有同學讀文科入 唔放大西北做第一咪得
dse16分 冇science科 依家私校nursing year 1 gpa 2.8 係咪唔應機哂錢報ha rn hd
dse16分 冇science科 依家私校nursing year 1 gpa 2.8 係咪唔應機哂錢報ha rn hd

試吓報
唔試就乜機會都冇
有無人讀完en會報ugc?
見好多係報完讀到咁上下/讀完先發現根本對nursing冇興趣純粹為錢,講真為錢咪撚做nurse啦

利申:pca 8個月,依家澳洲讀緊nursing

澳洲邊間,貴唔貴
有無巴打出緊QEH
想八卦問下邊個Ward 同有無乜特別經歷
有無巴打出緊QEH

最難頂一定係qe icu
有無巴打出緊QEH

仲未出ICU
好想見識下 有無乜可以Share下?
多唔多廿幾歲先去讀嘅同學仔?
有無巴打出緊QEH

磨牙
多唔多廿幾歲先去讀嘅同學仔?

唔算好多 不過有
工作內容
出實習個陣你應該已經識洗傷口、插尿喉、胃喉,不過第一次實習做得最多就係換片、餵餐、執床、量血壓。其他野要有老師睇住先做得。岩岩做應該都係笨手笨腳阻著人,唔好頹,做做下就會快架啦。

我們都係會跟病房的時間表做野。通常都係換片、幫病人食早餐、洗傷口、幫啲病人上落輪椅做運動、換片、再食午餐...跟著姑娘做就得。記得對有禮貌啲,唔該前唔該後同叫人早晨呀。另外要記著正常的體溫同血壓,如果病人同佢差太遠就記得報俾姑娘聽。

實完習要交journal一個病人的care plan,即是睇下個病人有咩問題,再用護理既方法解決。

有冇人想睇第二個學期讀咩同如何ko skill exam boss?

做乜都無關係 成績行先
你成績好做kfc都收你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞