[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答

1001 回覆
76 Like 18 Dislike
讀護校好定hku space nursing asso 好?

Nursing school
其實 ha rn同degree rn 有咩分別
係咪ha好難升職?
無左個學位應該點都輸蝕d wo

有 degree 點都好過無degree
HD讀少兩年,比人多兩年經驗同錢
但要半工讀返上去就辛苦少少,
之後再讀埋master其實差唔多

利申,過來人

點睇oxford brooks?

你指 Bachelor or master?

Bachelor 好多朋友讀,自己一個做功課,唔洗同人夾
好似幾開心
但master的comment 不太好

有local 讀local啦

我廢上唔到港大

照讀啦,其實HA唔太care邊間院校
一定要寄?親身交表得唔得?
一定要寄?親身交表得唔得?

兩樣都得
讀護校好定hku space nursing asso 好?

space出到嚟係en?

asso讀完係無牌,要升到u先有牌

Space en hd唔係冇開咩今年

en hd無開
但有個無牌嘅nursing asso

點解今年無再開既?
有冇巴打知道
如果我以degree holder身份完成到nursing hd
但又想繼續進修讀master
咁洗唔洗讀返個bsc in nursing
定還是用返個non related degree都可以讀到 master in nursing?

要有nursing degree 先讀到 你可以上中大個網睇下requirement
工作經驗個part其實係咪唔重要?
返過萬寧 餐飲partime 都係做得好短時間 唔寫會比較好?
同埋G part應該要寫咩?唔寫得唔得
工作經驗個part其實係咪唔重要?
返過萬寧 餐飲partime 都係做得好短時間 唔寫會比較好?
同埋G part應該要寫咩?唔寫得唔得

哩啲part time就咪鬼寫啦

咪又係deadline fighter
第一個學期可以玩下先

Sem2真係仆哂街

啲project會唔會堆埋一齊比,然後又一齊交?
skill test多唔多練習既機會?

係project, skill test, written test,OSCA一齊黎
完全冇機會俾你抖下
一畢業係咪番自己間醫院做嘢?同埋要升degree要點搞

唔係 睇到時派你去邊間
Degree就畢左業自己走去報
想問下ha en個間是咪無宿舍住

唔係 睇到時派你去邊間

會唔會有人讀完做唔番?實習表現係唔係影響你之後聘僱男護會唔會失業

乜要Bsn degree先得咩
In accordance with University Regulations Governing Professional Master Degree Awards, the prerequisite for admission is completion of a Bachelor's degree from a recognised university. To be eligible for registration with the Nursing Council of Hong Kong, applicants are required to have satisfied the following in the Hong Kong Certificate of Education Examination, or the equivalent.

Poly無話過要
In accordance with University Regulations Governing Professional Master Degree Awards, the prerequisite for admission is completion of a Bachelor's degree from a recognised university. To be eligible for registration with the Nursing Council of Hong Kong, applicants are required to have satisfied the following in the Hong Kong Certificate of Education Examination, or the equivalent.

Poly無話過要

不過都係入到先算
一日入唔到ha個hd
諗咩報master都冇用

直接報Master有乜問題
黎緊Grad左Bsn希望可以報Master in physiotherapy

唔係 睇到時派你去邊間

會唔會有人讀完做唔番?實習表現係唔係影響你之後聘僱男護會唔會失業

有機會架 你實習到成舊屎咁唔通都一定要請你咩
見有人問點解HA讀3年但degree讀5年,我試下答啦
其實2個課程讀nursing既野應該差唔多,HA冇書通個d野,但要讀下psycho, soci,中英文個d
HA近8成日子都返朝9晩5,一日返足5日咁濟,sem break得2個星期e.g.9月下旬開學,1月考試,2月頭2個星期sem break,出ward出1個月,之後開sem2,sem2到9月先考試,之後10月sem break出ward出到11月,12月先year2
以上係year1既year plan,你可以計返HA一年俾degree上多幾多個鐘堂
我估最大原因係HA year1已經開始出ward,但degree好似要year3先出得,HA要實習多1400個鐘左右先有RN牌,所以degree要讀5年
呢行初初出黎做係睇工作經驗,比你係poly但係出ward搞到個ward亂晒你等black list你,OU係間ward做得好ward man亦會留低好印像隨時留你名,所以我覺得HD唔會輸degree好多
利申:純分析,唔係要引世界大戰,有錯屌細力d
其實2個課程讀nursing既野應該差唔多,HA冇書通個d野,但要讀下psycho, soci,中英文個d
HA近8成日子都返朝9晩5,一日返足5日咁濟,sem break得2個星期e.g.9月下旬開學,1月考試,2月頭2個星期sem break,出ward出1個月,之後開sem2,sem2到9月先考試,之後10月sem break出ward出到11月,12月先year2
以上係year1既year plan,你可以計返HA一年俾degree上多幾多個鐘堂
我估最大原因係HA year1已經開始出ward,但degree好似要year3先出得,HA要實習多1400個鐘左右先有RN牌,所以degree要讀5年
呢行初初出黎做係睇工作經驗,比你係poly但係出ward搞到個ward亂晒你等black list你,OU係間ward做得好ward man亦會留低好印像隨時留你名,所以我覺得HD唔會輸degree好多

合理

合理

得罪講句 岩先QEH Ward man先同我講話 覺得U既學生Reasoning好過HA School

利申 無吹水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞