[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答

1001 回覆
76 Like 18 Dislike
原本都想讀Nursing
15年放題失手唔夠分入大學, 想報護校, 點知12月生日 得17歲
之後考多年 入左OU

幾分入ou ?

21分
我改名你認唔到咩

巴打讀成點, 難唔難?

Yr1輕鬆, 唔難 仲有時間返PT添
我朋友黎緊會坐nursing board
大家真係唔好講夢想,白衣天使呢d 噁心說話

前面病巴打講過
如果max pay 得35k
俾得都唔做啦
現實d啦
做護士都係打份工ga ja

比得咁既人工 都有返相對既工作量
咁做得辛苦 收高人工我又唔覺有問題 唔通全部職業人工一樣咩
話就話打份工
但有無心做好份工都好重要
收你3萬我可以Hea做 但有心做病人都感受到
講夢想又得罪左你?興趣唔同好出奇?
黎緊讀nursing master,會唔會覺得我地唔夠practical

醒唔醒睇人架咋

我屬於薯果類
有無得救

我都驚我會係薯仔個d
黎緊讀nursing master,會唔會覺得我地唔夠practical

醒唔醒睇人架咋

我屬於薯果類
有無得救

我都驚我會係薯仔個d

巴打讀成點

同學多數係咩major轉?

乞食嘅理科
即係pure嘥銀紙

醒唔醒睇人架咋

我屬於薯果類
有無得救

我都驚我會係薯仔個d

巴打讀成點

乞食嘅理科
即係pure嘥銀紙

我係construction個邊,不過前景都係唔好,所以先轉
重未開sem呀,不過好似咩major嘅人都有
今年免費EN 由OU同社署搞左 HA個EN就收左皮
點解唔可以一齊開

護校HD 東華Degree喎
雖然我覺得東華比Nursing school 廢

所以想問下意見

護校好過東華好多啦

因為中學冇science科 依家岩岩完左year 1 唔知報唔報護校好 東華學費真係太貴

咁比梗係揀Nursing school啦
雖然係hd但係讀完之後你可以補返part-time degree(HKU有開),見唔少人都係咁
Nursing school名同質素都好好多

Gpa唔高都讀唔到

即係如果我讀完year 1去報ha rn要gpa好高??

醒唔醒睇人架咋

我屬於薯果類
有無得救

我都驚我會係薯仔個d

巴打讀成點

做緊Bachelor咋
不過見過有師兄讀教育 Social Work轉
入到去讀都唔一定包畢業
人放sem break你就番學
人地番學你都仲係番緊學
日日朝8半晚5
Test Assignment Project Exam無限loop
出Practicum好彩就有人教下野
唔好彩就比人當免費勞工
番工做到放工
放工訓3-4個鐘又起身再loop
如是者捱得過呢3年就會畢業
之後繼續loop 30年
利申 就grad

無錯
依行仲要女人多是非多

所以想問下意見

護校好過東華好多啦

因為中學冇science科 依家岩岩完左year 1 唔知報唔報護校好 東華學費真係太貴

雖然係hd但係讀完之後你可以補返part-time degree(HKU有開),見唔少人都係咁

Gpa唔高都讀唔到

HA RN拎HKU offer要3.2以上,但呢到d時間一黎pack二黎每個sem科目多,係咪咁易上到3.2以上就唔多人既仲要聽閒會特登爛你grade同遲放GPA唔俾你呢3年內trans上U

所以想問下意見

護校好過東華好多啦

Gpa唔高都讀唔到

HA RN拎HKU offer要3.2以上,但呢到d時間一黎pack二黎每個sem科目多,係咪咁易上到3.2以上就唔多人既仲要聽閒會特登爛你grade同遲放GPA唔俾你呢3年內trans上U

好黑暗
原本都想讀Nursing
15年放題失手唔夠分入大學, 想報護校, 點知12月生日 得17歲
之後考多年 入左OU

真係覺得nurse school好過ou?😂
讀緊某私家nursing school
認真真係辛苦,讀之前考慮清楚
好似讀多兩年中學咁,規矩分分鐘仲多過中學
但高層不斷叫你要識得感恩
入到去先知有幾咁黑暗
唔夠一年走左接近十個
做護士會唔會好污糟
自問有少少潔癖

一定啦 見到屎痰血必然啦
有潔癖千右唔好做

利申學護jj
做護士會唔會好污糟
自問有少少潔癖

一定啦 見到屎痰血必然啦
有潔癖千右唔好做

利申學護jj

但都戴晒手套PPE既 其實我覺得還好
唔捱得真係唔好入
Project test exam接住落
唔認真分分鐘俾人踢走

利申:護校學生
無緣投身醫療既人路過

想講句加油
護校既graduate係堅抽好多
希望香港多d你地呢類有心既人
東大果d柒頭真係行撚開

護校出既都有啲唔知佢點畢業既
邊到出身都有差既人
利申:身受其害
我個ex 之前17分 但係interview in得好最後都收左
我個ex 之前17分 但係interview in得好最後都收左

邊間?HA定TWC

邊間?HA定TWC

HA , QE

護校好過東華好多啦

Gpa唔高都讀唔到

好黑暗

點樣爛你grade法?

Gpa唔高都讀唔到

好黑暗

點樣爛你grade法?

全級最高得b 大部分c and d

所以想問下意見

護校好過東華好多啦

Gpa唔高都讀唔到

都係眼緣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞