[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答

1001 回覆
76 Like 18 Dislike
見有人問點解HA讀3年但degree讀5年,我試下答啦
其實2個課程讀nursing既野應該差唔多,HA冇書通個d野,但要讀下psycho, soci,中英文個d
HA近8成日子都返朝9晩5,一日返足5日咁濟,sem break得2個星期e.g.9月下旬開學,1月考試,2月頭2個星期sem break,出ward出1個月,之後開sem2,sem2到9月先考試,之後10月sem break出ward出到11月,12月先year2
以上係year1既year plan,你可以計返HA一年俾degree上多幾多個鐘堂
我估最大原因係HA year1已經開始出ward,但degree好似要year3先出得,HA要實習多1400個鐘左右先有RN牌,所以degree要讀5年
呢行初初出黎做係睇工作經驗,比你係poly但係出ward搞到個ward亂晒你等black list你,OU係間ward做得好ward man亦會留低好印像隨時留你名,所以我覺得HD唔會輸degree好多
利申:純分析,唔係要引世界大戰,有錯屌細力d

合理

得罪講句 岩先QEH Ward man先同我講話 覺得U既學生Reasoning好過HA School

利申 無吹水

我覺得U同nursing school又無得比較既
U著重thinking同reasoning同埋theory個啲多啲,nursing school著重實習多啲

有錯屌細力啲
我覺得U grad特點係Knowledge比較好 始終讀多左兩年 基本上Patho, 藥, Lab report,甚至係ECG, U grad都識睇 (咁都有少部分特別差 唔識既)
仲有U grad語文能力比較好 外藉病人都唔少 咁溝通上一定係比較流既

HA學生無可否認係醒目既 相比U student year 2先第一次出Ward, year 3 完先出左5次 真係差一截

但如果係我地Long Con緊既師兄師姐 其實熟手程度都唔差 更重要係 佢地明白個Rational e 所以識modify個步驟

好多時 醫生比左個Treatment 護士其實有責任知Rationale 仲有病既Complication果啲 好似之前Gauze掩Tracheostomy 仲有前幾日Hep b無比Antiviral 都反映左係knowledge唔夠 咁我相信U grad會比較少依啲錯誤 因為有clinical reasoning 唔係淨係"跟上一手"

非引戰
一陣就要in union en
大家 我想問下明愛專上定係東華既degree好啲? 網上面睇就話東華好啲 但係又有啲朋友做個醫療行業又話明愛專上好啲 咁究竟揀邊個好啲
我覺得U grad特點係Knowledge比較好 始終讀多左兩年 基本上Patho, 藥, Lab report,甚至係ECG, U grad都識睇 (咁都有少部分特別差 唔識既)
仲有U grad語文能力比較好 外藉病人都唔少 咁溝通上一定係比較流既

HA學生無可否認係醒目既 相比U student year 2先第一次出Ward, year 3 完先出左5次 真係差一截

但如果係我地Long Con緊既師兄師姐 其實熟手程度都唔差 更重要係 佢地明白個Rational e 所以識modify個步驟

好多時 醫生比左個Treatment 護士其實有責任知Rationale 仲有病既Complication果啲 好似之前Gauze掩Tracheostomy 仲有前幾日Hep b無比Antiviral 都反映左係knowledge唔夠 咁我相信U grad會比較少依啲錯誤 因為有clinical reasoning 唔係淨係"跟上一手"

非引戰

啱呀,所以呢行真係睇你自己勤唔勤力學多d額外野,細唔細心有冇rationel
所以你問degree好定HA好真係冇固定答案,你自己決定啦最緊要係你有冇心做呢行
大家 我想問下明愛專上定係東華既degree好啲? 網上面睇就話東華好啲 但係又有啲朋友做個醫療行業又話明愛專上好啲 咁究竟揀邊個好啲

我都想問 同你一樣有個做緊護士既姨姨話明愛專上好啲
可以用HD gpa成績報?

你姨姨係唔係講ha hd個明愛呀?
明愛專上個個最近先開 佢d學生質素成疑 仲有佢地yr2就考 aom 屌先第二年有咩藥識 黎黎去去味panadol tramadol penicillin 質素真係不敢苟同
報左仁安果d 求in都得啦

佢連毅進都收

見到都想笑

佢連毅進都收

見到都想笑

收定比interview啊?
今年係人apply都有得in

佢連毅進都收

見到都想笑

係收囉 人地畢埋業做緊野啦

仲要起碼有幾個係毅進黎

計我話最緊要條命生得好 佢鐘意你 就得
可以用其他科既HD gpa成績報?

佢連毅進都收

見到都想笑

仲要起碼有幾個係毅進黎

咁快知收唔收

佢連毅進都收

見到都想笑

仲要起碼有幾個係毅進黎

咁快知收唔收

你係中文差 定 理解能力有問題

佢連毅進都收

見到都想笑

仲要起碼有幾個係毅進黎

我聽日in

明愛專上個個最近先開 佢d學生質素成疑 仲有佢地yr2就考 aom 屌先第二年有咩藥識 黎黎去去味panadol tramadol penicillin 質素真係不敢苟同

佢真係講緊明愛專上呀 所以而家都唔知揀東華定明愛專上好

我個個都係話明愛專上好啲

我個個都係話明愛專上好啲

東華 狗也不屌

佢連毅進都收

見到都想笑

仲要起碼有幾個係毅進黎

咁快知收唔收

你係中文差 定 理解能力有問題

睇漏野姐
洗唔洗咁串

佢連毅進都收

見到都想笑

仲要起碼有幾個係毅進黎

我聽日in

Me too

上網查前幾年啲interview 係會即時講收唔收
但唔知係咪講緊2nd in嗰陣定第1次in就講

佢連毅進都收

見到都想笑

仲要起碼有幾個係毅進黎

我聽日in

Me too

上年就係隔左一個月到收到通知(如果收)
今年個個都in 唔肯定 同埋無second in
如果HA RN收,咁會大概幾時會通知?
幾耐之前會通知有interview

佢連毅進都收

見到都想笑

仲要起碼有幾個係毅進黎

我聽日in

Me too

上年就係隔左一個月到收到通知(如果收)
今年個個都in 唔肯定 同埋無second in

上面有人講個個apply都有得in
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞