[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答

1001 回覆
76 Like 18 Dislike
唔捱得真係唔好入
Project test exam接住落
唔認真分分鐘俾人踢走

利申:護校學生

舊登都見到你
即刻去報名 希望同各位有意報HA既巴絲做到同學
btw asso nursing gpa會唔會有用?

因為中學冇science科 依家岩岩完左year 1 唔知報唔報護校好 東華學費真係太貴

咁比梗係揀Nursing school啦
雖然係hd但係讀完之後你可以補返part-time degree(HKU有開),見唔少人都係咁
Nursing school名同質素都好好多

Gpa唔高都讀唔到

即係如果我讀完year 1去報ha rn要gpa好高??

HA RN拎HKU offer要3.2以上,但呢到d時間一黎pack二黎每個sem科目多,係咪咁易上到3.2以上就唔多人既仲要聽閒會特登爛你grade同遲放GPA唔俾你呢3年內trans上U

好黑暗

點樣爛你grade法?

全級最高得b 大部分c and d

project做成點,呢d好主觀既0.25分1個pt見過未

Gpa唔高都讀唔到

HA RN拎HKU offer要3.2以上,但呢到d時間一黎pack二黎每個sem科目多,係咪咁易上到3.2以上就唔多人既仲要聽閒會特登爛你grade同遲放GPA唔俾你呢3年內trans上U

好黑暗

點樣爛你grade法?

講埋小小校園生活 gpa timetable workload

護士學生可以申請護士宿舍長住,即是住hall。二千至三千一個月,但同大學冇得比,好舊,三個人一間房,不過好多人屈到五個人。

每個星期既時間表都唔同,一年級上學期叫做多會早放遲返,同埋day off。多數都係一至五,八半或九至五,遲一分鐘都當遲到,夠幾次就有警告信。所以人地話訓晏啲唔返八半,你們就冇呢樣野架啦 。一個學期讀八科,廿個cred係要咁上下。同埋有學校係幾星期先出一次時間表,變左好難預時間。想射波唔返學?請病假一日都要有醫生紙 。

工作量方面,pj paper要求算比大學hea少少,如果你唔係追求完美的學霸,點都會應付到。不過護理真係好多野背,physio,藥,唔同既病同treatment都記死你。讀完基本野,就會讀曬唔同身體系統會有既病。二年級一個學期可以係讀心臟、血液、泌尿、腎科、腸胃、婦科、產科同bb,考試又一齊考,諗起都爽 。留意返我們既學期比人長(因為用埋暑假)

至於用高gpa non jupas轉大學,基本上係冇可能 ,因為gpa好遲出,同埋會比其他asso低好多,好易爛grade唔過三(可能係唔想你走),咁耐都係聽過一兩個人得左。

下回真係會講埋實習。
Google醫管局護校報名資料乜春都搵唔到嘅
可唔可以講下en既野
無理科底
今年asso grad
諗住由en基本野讀起
其實U都無得走堂
有好多科都係100%Attendance

Btw 想聽實習
讀得勁 可唔可以trans medic??
可唔可以講下en既野
無理科底
今年asso grad
諗住由en基本野讀起

En真係唔多識
讀得勁 可唔可以trans medic??

Google醫管局護校報名資料乜春都搵唔到嘅

打護士學校招生可能得
無讀理科 無機會喇
CE年代FULL CERT,文商科F5畢業,有HD CERT,係未無哂方法
可唔可以講下en既野
無理科底
今年asso grad
諗住由en基本野讀起

使鬼識理科野.

RN EN根本兩個唔同概念野來.
其實你讀到EN, 根本讀到RN.

唔同概念但又讀到
讀緊某私家nursing school
認真真係辛苦,讀之前考慮清楚
好似讀多兩年中學咁,規矩分分鐘仲多過中學
但高層不斷叫你要識得感恩
入到去先知有幾咁黑暗
唔夠一年走左接近十個

係好黑暗,規矩多多
而上面講嘅爛grade

Gpa唔高都讀唔到

好黑暗

點樣爛你grade法?

我見過!
推下先
見好多係報完讀到咁上下/讀完先發現根本對nursing冇興趣純粹為錢,講真為錢咪撚做nurse啦

利申:pca 8個月,依家澳洲讀緊nursing
如果依家讀緊nursing year 1 私校 rn degree course 但DSE冇理科係咪都報唔到HA rn hd??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞