[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答

1001 回覆
76 Like 18 Dislike
仁安interview係中文定英文對答架 好緊張

我都有報仁安

仁安係en?

係呀
其實 ha rn同degree rn 有咩分別
係咪ha好難升職?
無左個學位應該點都輸蝕d wo

有 degree 點都好過無degree
HD讀少兩年,比人多兩年經驗同錢
但要半工讀返上去就辛苦少少,
之後再讀埋master其實差唔多

利申,過來人

你都係14號?

係呀 好緊張

希望做到同學

其實我唔明點解10號apply完 11號就通知面試
咁今日放榜啲人點算
定佢分批咁面試
啱啱交完表

等面試
啱啱交完表

等面試

邊間?
Best 5 17 有冇機會

同埋收唔收combine cert

利申 retaker

收 面試加油
係咪ha好難升職?

利申,過來人

點睇oxford brooks?
留名

你都係14號?

係呀 好緊張

希望做到同學

其實我唔明點解10號apply完 11號就通知面試
咁今日放榜啲人點算
定佢分批咁面試

因為今年係報親名都會in
私院nursing school廢青路過
好羨慕喺ha讀nursing嘅各位
喺公立出ward真心堅揪過喺私院出ward好多
唔係成日都有procedure做 (連dressing都唔係日日有)
成日都要同同學仔爭
practice嘅機會比較少
明明仲有大半年就畢業
但好多野都未做到熟手
唯有喺屋企自己多多努力..

btw好似好多巴絲打既ac名都係nursing related

私院咩都唔比做
好垃圾

易唔易肥

唔易
收你咁多錢,你話呢
啱啱交完表

等面試

邊間?

醫管局。同浸會
13分有冇機?
13分有冇機?

En course la
準備retake, 但想用百幾蚊買個interview經驗。萬一收咗,但我reject offer,將來又做番相關行業,個底會唔會花咗
準備retake, 但想用百幾蚊買個interview經驗。萬一收咗,但我reject offer,將來又做番相關行業,個底會唔會花咗

我地點知
頭盔 可能又真係有巴打係考官既
我係degree holder諗住轉護校
有護士長同醫院社工推薦信 機會會唔會大d
利申:有做開醫院義工

點解唔讀 master pre registration nursing ?

你咩degree先?有d science科既degree轉nursing degree又得(好似有得直接第3年開始)
master都要science底先易入
係咪ha好難升職?

利申,過來人

你指 Bachelor or master?

Bachelor 好多朋友讀,自己一個做功課,唔洗同人夾
好似幾開心
但master的comment 不太好

有local 讀local啦
2 2 4 4 4 5* 報邊間en nurse好 英文底差到爆
另外想問下今日寄左信去醫管局同養和申請en hd 係咪唔洗交報名費 唉 見到有fd 幾差下去讀hkcc asso 仲收左佢 自己就仲呆下呆下唔知係到做乜
係個西鐵站行黎行去 行左成個鐘

我知我中英都炒係好廢 屌細力D

間間都試下囉 除非佢指明英文要3
報名費你睇翻佢啲詳情 間間唔同
有啲要比支票/visa上網交報名費 有啲唔使
係咪ha好難升職?

利申,過來人

你指 Bachelor or master?

Bachelor 好多朋友讀,自己一個做功課,唔洗同人夾
好似幾開心
但master的comment 不太好

有local 讀local啦

我廢上唔到港大
讀護校好定hku space nursing asso 好?
讀護校好定hku space nursing asso 好?

你個分係點樣先?

space出到嚟係en?

asso讀完係無牌,要升到u先有牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞