[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答

1001 回覆
76 Like 18 Dislike

交仁安個份表個時
填英文姓氏個度一直出Neme in English and HKID already exists
有無巴絲知係出咩問題

交仁安個份表個時
填英文姓氏個度一直出Neme in English and HKID already exists
有無巴絲知係出咩問題

可能有人入錯hkid number
我覺得U grad特點係Knowledge比較好 始終讀多左兩年 基本上Patho, 藥, Lab report,甚至係ECG, U grad都識睇 (咁都有少部分特別差 唔識既)
仲有U grad語文能力比較好 外藉病人都唔少 咁溝通上一定係比較流既

HA學生無可否認係醒目既 相比U student year 2先第一次出Ward, year 3 完先出左5次 真係差一截

但如果係我地Long Con緊既師兄師姐 其實熟手程度都唔差 更重要係 佢地明白個Rational e 所以識modify個步驟

好多時 醫生比左個Treatment 護士其實有責任知Rationale 仲有病既Complication果啲 好似之前Gauze掩Tracheostomy 仲有前幾日Hep b無比Antiviral 都反映左係knowledge唔夠 咁我相信U grad會比較少依啲錯誤 因為有clinical reasoning 唔係淨係"跟上一手"

非引戰

非引戰但係你講到tracheotomy 同hep b單嘢都關nursing school 出身咁
critical thinking 同clinical reasoning 又唔係剩係U先會上堂先會教嘅
學左都唔代表有sense可以減少錯誤

餵錯奶事件係李大護理系同學

之前set 錯drip rate 落 morphine 令到病人死個個人係黎自係ha親生仔

咁其實都係得u grad同nursing school者
出到嚟邊學邊做
每個人都有自己長處
出到嚟點都有人話某某學校出嚟好某某學校學生差
你proud of自己邊度出身絕對唔係問題
只係唔洗踩低nursing school或者其他u者
我想問下
填表要張相 有冇話唔可以過眉
我有相 但係過咗條眉 會唔會唔得
我想問下
填表要張相 有冇話唔可以過眉
我有相 但係過咗條眉 會唔會唔得

冇。係證件相就得
見完仁安 都幾hea問

問左啲咩呀
同埋想問下係幾時交左表
唉 宜家先衝去交 希望趕到
淨係報左HA RN
我覺得U grad特點係Knowledge比較好 始終讀多左兩年 基本上Patho, 藥, Lab report,甚至係ECG, U grad都識睇 (咁都有少部分特別差 唔識既)
仲有U grad語文能力比較好 外藉病人都唔少 咁溝通上一定係比較流既

HA學生無可否認係醒目既 相比U student year 2先第一次出Ward, year 3 完先出左5次 真係差一截

但如果係我地Long Con緊既師兄師姐 其實熟手程度都唔差 更重要係 佢地明白個Rational e 所以識modify個步驟

好多時 醫生比左個Treatment 護士其實有責任知Rationale 仲有病既Complication果啲 好似之前Gauze掩Tracheostomy 仲有前幾日Hep b無比Antiviral 都反映左係knowledge唔夠 咁我相信U grad會比較少依啲錯誤 因為有clinical reasoning 唔係淨係"跟上一手"

非引戰

非引戰但係你講到tracheotomy 同hep b單嘢都關nursing school 出身咁
critical thinking 同clinical reasoning 又唔係剩係U先會上堂先會教嘅
學左都唔代表有sense可以減少錯誤

餵錯奶事件係李大護理系同學

之前set 錯drip rate 落 morphine 令到病人死個個人係黎自係ha親生仔

咁其實都係得u grad同nursing school者
出到嚟邊學邊做
每個人都有自己長處
出到嚟點都有人話某某學校出嚟好某某學校學生差
你proud of自己邊度出身絕對唔係問題
只係唔洗踩低nursing school或者其他u者

同意
本是同根生 相煎何太急
拎黎比較無意思 大家都係同行 咁樣做好咩
再問多一個問題
成份表 應該剩係最尾個頁要簽名?
我見其他頁數最尾個到都有條低線 唔知係要我簽名定點
再問多一個問題
成份表 應該剩係最尾個頁要簽名?
我見其他頁數最尾個到都有條低線 唔知係要我簽名定點

冇簽
報左仁安果d 求in都得啦

佢連毅進都收

見到都想笑

收定比interview啊?
今年係人apply都有得in

係收囉 人地畢埋業做緊野啦

仲要起碼有幾個係毅進黎

計我話最緊要條命生得好 佢鐘意你 就得

毅進仔都收
仲可以出ward照顧人
好擔心

其實每一間護校都會收呢d學生,我自己咁諗啦

佢地可能會比較珍惜機會
報左仁安果d 求in都得啦

佢連毅進都收

見到都想笑

收定比interview啊?
今年係人apply都有得in

係收囉 人地畢埋業做緊野啦

仲要起碼有幾個係毅進黎

計我話最緊要條命生得好 佢鐘意你 就得

毅進仔都收
仲可以出ward照顧人
好擔心

其實每一間護校都會收呢d學生,我自己咁諗啦

佢地可能會比較珍惜機會

我覺得只要真心想做護士,咩出身都唔緊要既,肯學就得
相比起為人工,跟風揀nursing既人已經好好多
啲表格呢 如果填錯 我塗改液塗咗佢就ok?
會唔會好似申請證件個啲咁 塗完要簽名?
唔知點解問埋啲咁低能嘅問題
先派粒膠俾自己
如果做過診所嘅話 佢會唔會問你攞返張紙證明幾時開始做
先派粒膠俾自己

呢行,唔塗得野,寫錯打橫刪左佢,隔離簽名
先派粒膠俾自己

呢行,唔塗得野,寫錯打橫刪左佢,隔離簽名

好彩有問一問姐
塗咗寫完就咁交
到時係咪連in都冇得in
如果做過診所嘅話 佢會唔會問你攞返張紙證明幾時開始做

做診所冇幫助
收到養和面試,但我個日要實習,唔請得假,打算同養和講調時間

Call sick la

可以講你dse幾分嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞