[薪火相傳]醫管局護士學校招生+問答

1001 回覆
76 Like 18 Dislike
如果讀完degree再番轉頭讀醫管局護校會唔會易入啲?

唔會有咩幫助
en呢,衰英文冇3

都係同rn差不多但分數低啲 應該
有冇話報邊間易入d
thx
有冇話報邊間易入d
thx

Qe最難
又一批批人咁神心想黎受苦
男仔收咁少,係少人去報,定暗啞定收得少?

睇眼緣 因為睇面試多

要gaygay地/陽光型先入到?

垃圾school 入唔入都罷

利申,poly 醫療科

收皮啦你 入左再講
咪又係為人工做,人工去到頂point35000我諗你地啲護士都唔會做啦

Supply demand 者,大把位,任做。前提係你要頂得順。
呢行大把人頂唔順走左
睇後報名簡學校都要有技巧
1)有33222但分數冇18,19分係咪都難d入ㄧ到 ?
2)如果有讀過同醫護有關嘅課程收嘅機會會唔會大d?
thank you!
想知返學 同實習時間

返學日日時間表都唔同 最長係八半至五 第一年多啲遲返早放 每星期都唔同 返兼職比較難
實習第一次會返九至五 之後早更午更咁接著返
六半至點半 點半至九 第朝六半

呢個係某醫院時間
想問U grad想入去讀會唔會好難?
利申讀商科 中英冇3
🤦🏻‍♂️定其實係冇機會?
報完名係唔係一定會有interview? 好驚見到我份form連interview都冇 三間醫院會唔會話設施同教學質素有分別?我寧願遠都想有好D既教學環境質素 我今年22歲廢U grad同17 18歲dse 收生係咪會偏向後者?
做護士會唔會好污糟
自問有少少潔癖
想知返學 同實習時間

返學日日時間表都唔同 最長係八半至五 第一年多啲遲返早放 每星期都唔同 返兼職比較難
實習第一次會返九至五 之後早更午更咁接著返
六半至點半 點半至九 第朝六半

呢個係某醫院時間

Tmh ma

睇下你咩degree 啦,
Healthcare field 既,
本身對答已經易左

睇下你咩degree 啦,
Healthcare field 既,
本身對答已經易左

Healthcare degree仲入黎讀咩鬼呀
護士比其他healthcare好好咩
做護士會唔會好污糟
自問有少少潔癖

會 個頭日日都好污漕 high窗簾
1)有33222但分數冇18,19分係咪都難d入ㄧ到 ?
2)如果有讀過同醫護有關嘅課程收嘅機會會唔會大d?
thank you!

Hca course?其實睇眼緣多
如果你真係知內幕
面試有幾個評分標準 你不如透露比班人知吧啦

利申咩都唔知

咁算吧啦
最關鍵個樣都唔知 咁有咩為

出返去啦唔送

一早block咗條友
之後就會到開學啦!

九月中就會開學,第一個學期會讀英文、Health Assessment(即是用觀察、聽筒同手檢查病人不同系統)、Fundamental of nursing therapeutics(即是最基本護士要識既野 量血壓 換片、洗傷口、俾氧氣、插尿喉胃喉、派藥咁)、psychology、Physiology
同埋護理的理念等唔使考試,只要做pj既科。呢一個學期係最輕鬆,所以有得玩、part time記去啦。 我們既護理技巧都係先全班上理論,再有老師dem skills(25人上堂),再到你做俾你named tutor睇(約十人上堂),然後會有Skill test,雖然唔合格都冇太大問題(不過有老師會要你補考)老師各有style,嚴既會係咁chur你問書、skills執得好正,又有會比較輕鬆,不過都好好人,睇你既運氣啦。因為你如無意外三年都係佢睇你既實習、實習功課同考試。

Physiology係最多人肥果科,任何一科肥三次,或者兩個學期gpa唔過二就冇得讀。事實上每個學期都可能有一至兩個人走。

過左一個學期,就係實習既時間。(待續)
有無啲課程係政府俾返錢你讀
或者淨係每個星期幾日每次讀幾個鐘
唔想讀全日
有無啲課程係政府俾返錢你讀
或者淨係每個星期幾日每次讀幾個鐘
唔想讀全日

護士一定要全日讀 諗清楚先
政府得en課程免費
做護士會唔會好污糟
自問有少少潔癖

係好撚污糟
屎尿血膿痰成日都會接觸到 你都係唔岩做
做護士會唔會好污糟
自問有少少潔癖

係好撚污糟
屎尿血膿痰成日都會接觸到 你都係唔岩做

接觸完起碼可以洗手 個頭又唔可以即刻洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞