購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
上面有人寫:「外國已經禁止買賣貓B」
巴打反駁佢外國仲可以買賣有咩問題?
咁要睇下係你眼中流浪貓算唔算貓啦
到時名種唔會強制結紮,培育下一代
問題係人道既繁殖監管, 定係寵物買賣?

假設有日犬舍得返d 手腳不全既貓狗, 又係咪覺得人係應該被感化去養自己唔想要既寵物? 當然情況無咁誇張, 但每個人想要既寵物都有唔同, 領養唔到咁點? 係咪應該人要克服同降低自己既慾望, 為個慈心去照顧自己唔鍾意既動物?

你或者其他人見到唐狗唐貓好cute, 想養. 唔通其他人起貓舍犬舍見唔到自己心水/ 義工左唔俾右唔準, 佢地就要無了期咁等, 底者勉勉強強養隻唔鍾意既生物起屋企?
我睇認睇錯囉
究竟成功賣到一隻竉物背後要害死幾多隻
買開自家繁殖嘅貓,關你撚事咩
賤種義工咪一樣困鳩住啲貓係籠
五十步笑一百步
從2024年開始,法國民眾如想飼養貓狗,只能選擇有執照的飼養者或動物收容所購買或領養

回應下,垃圾法國正苦陷貓狗於水深火熱中

啲有牌收容所賣唔出就會幫貓狗啪針,唔通真係養過世咩
(Source: dude, trust me)
幫襯寵物店嗰班正仆街
點培育咁多下一代
無得買䌓殖場就唔會太大規模(唔理合唔合法都俾領養主義屌)
又無利可圖
定你肯借你隻名種貓女俾人打種
其實以前高登領養風氣好好,大家都會屌柒d繁殖撚,七八九十後唔知算唔算香港上一代
係連登太多繁殖撚/轉賣撚搵食,又多冇腦傻閪跟風批鬥先會令人覺得動物權益冇所謂
慘過住劏房
以前係講緊未有KOL下下自稱貓狗義工個時?
宜家都係屌柒緊的無良養殖場喎只不過有班義工同支持者不斷將兩樣嘢拉埋嚟講
我想搞清楚你係認真定玩膠
用人地政府認可既機構同花園街啲寵物店比
咁咪即係講緊 持牌/合法 嘅問題囉,我支持呀,你呢?
啱啊 卡碧燒完山仲有光環拎無後果添 幾好做啊
你留意下
好多時啲苦主po都會見到啲熟口熟面果幾個係咁屌義工,過幾頁就會有人「咁岩」有貓B出世,之前成村人排隊留Tg
大陸畜牲無一隻係無辜,喊乜鳩
啲領養撚一嚟窮買唔起自己鐘意嘅貓,二嚟想攞領養光環啫嘛
我買完隻貓番嚟錫到佢燶又有乜問題
咁最後佢隻貓b係高價賣 定 俾人領養,冇追個post
應該係要加強規管/更新下販賣動物嘅條例
而唔係屌人買寵物
完全係本末倒置
啲人鬧緊咁樣既行為助長無良䌓殖
明明呢個問題應該係由政府解決
甚少 貓狗義工/支持領養 嘅人,會出嚟講明呢一點,通常都係綑綁式情緒勒索 買賣動物嘅人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞