購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
有的人癲到當名牌咁買炒到貴曬
唔會隔咁耐啦,海關邊有人力物力養咁多貓狗幾個月
我自己來緊都想養金毛,又唔駛B開始的
但當然又唔好太中年啦。

雖然我都想領養行先,但如果轉手果位人家,
想打算上門睇樓咁或者講講下想叫我養轉一種狗的話。

我真係就直接goodbye blacklist number就算
環境想睇無問題,影俾你咪得,
有合理改善建議當然接受啦,
痴線果d就直接唔好再見啦好吧

但若果9成都係呢類stereotype 異工,
咁我情願fact-check 多幾間本地善心賣狗場好過
Sorry 柒左,原來直情唔比賣

法國參議院11月18日以壓倒性票數,通過一項新的動物權利法案,2024年1月1日起將禁止寵物店在櫥窗展示和販賣貓狗,飼主亦須簽署飼養承諾書,旨在減低民眾的購買衝動,從而防止遺棄寵物。日本放送協會(NHK)及法國The Connexion 11月19日報道,法國參議院18日以332票贊成、1票反對和10票棄權的壓倒性票數通過上述法案。根據新法案內容,從2024年開始,法國民眾如想飼養貓狗,只能選擇有執照的飼養者或動物收容所購買或領養,且需要簽署一份承諾書,以證明準飼主已理解並同意涉及的責任和費用,並將給予7天的考慮反悔期。

01唔貼link
咁講真呢到咁多又收唔哂既
本身佢網上都放唔足
多數都係要踩上去睇架啦
貓異工好嬲好嬲
唯有過多排買多D
買賣嘅人就係原凶啦
有幽閉恐懼症睇到好辛苦…
介紹返,我隻名種貓,英國短毛貓(中國產)british shorthair (from China)

老豆個輩都好鍾意,因為佢哋都係偷渡落嚟自由港,命運共同體
買貓撚:關我咩事,唔係比義工迫害我駛買名種貓B?
係!我支持購買代替領養
好多連仔嘅本地係計埋深圳
從2024年開始,法國民眾如想飼養貓狗,只能選擇有執照的飼養者或動物收容所購買或領養

下?
睇唔到,唔清楚
聽講有寵物店都係走私入「貨」
原本D貓狗好地地會去寵物店遇上真心想養嘅好主人
最衰都係領養撚,覺得購買唔啱攪到要捉晒佢地然後未必有人領養到
銀火石打手出黎講兩句?
照佢哋個理論
購買嘅一定係走私返嚟

係咪市場上無非走私貓貓狗狗?
係呀,europe個邊都開始持牌模式
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞