購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
其實都理解到既,講個故事:

我中學有個女同學想養貓
屋企都有1200~1500呎三個人 + 工人住
佢老母話要領養代替購買
去貓義工度睇岩左一隻
然後按規矩裝哂窗網改哂裝修
但係到家訪果part就出事啦
詳情就係乜野都挑剔,唔太記得了
最記得就係個雪櫃有熱水出水口
總之最後家訪左好多次之後
班人話「隻貓俾其他更適合既家庭領養左了」
個女同學話果晚佢喊到收唔到聲
佢老豆翻到屋企就決定去買算數

如果人地本身有 plan養
但係無辦法亦無心情再去俾貓義工撚
我覺得去買都算合理
咁我用返你個模式問
你點知你樓下食開間茶記無壓榨員工?有冇買齊勞工保?有冇買走私黑心食材?
上fb睇好評定上連登問人?
唔知你仲幫襯?
咁係應該支持政府同義工做市場監察,或立法持牌制度。
買賣本身冇問題,只要唔係黑心場,至於係唔係就梗係留翻俾人踢爆,唔會一嚟就陰謀論曬所有場,跟手就話幫襯得就一定係仆街你陰謀論人嘅時候,人地都可以咁講 領養動物 個邊
我只想講呢個責任不在消費者
我又講過故事
之前上網見有人自己住緊劏房,業主唔比佢裝貓網
領養唔到就上某個論壇訴苦,之後網友係係咁屌義工點解唔批係咁叫佢買
有冇良心貓舍我就唔知,冇買開/留意開
但你個講法就好似話有人造假,所以所有貓舍都冇良心,所以買既人都係仆街
套用你邏輯即係你阿媽係女人,有女人做雞,所以你阿媽就係雞,你老豆屌你媽佢就係屌緊隻雞一樣野
你呢單case唔係少數,我都聽唔少,主因係貓狗義工個邊 冇標準/冇客觀執行標準
買貓撚話係良心繁殖場尊重啦
言下之意即係有罪推定所有寵物店貨源都係走私得黎bo

當然某程度上良心貓店需要有理據說服人地點良心法

但當你質疑呢點既時候,舉證責任應該係你證明人地假,而唔係人地要證明自己良心清白
佢咪就係陰謀論囉,好簡單,係要證據證明佢係黑場而唔幫襯,而唔係調返轉 屌曬所有買賣動物嘅人/商家,佢地永遠講就癡埋兩個points嚟講
劏房就唔好搞咁多野啦
但係我個fd住緊私樓又有工人
仲要跟足哂規矩家訪N次

btw佢後尾養多隻公貓
因為無絕育所以生多左3隻
之後即刻絕哂育
一到放飯時間就交響樂咁款
唔知d貓義工幾時自可以打擊走私代替逼害養貓人士
佢本身開唔開門窗
如果係咁根本就唔駛證明任可野
就算你明知寵物店有問題都好
一句唔知睇唔到咪得
義工界良心,尊重啦
對買貓撚黎講點證明都冇用
最後一句唔知咪照買
姐係你假定左全港所有買賣寵物都有問題
其實你都係答唔到你自己樓下茶記個問題
咁我都可以日日夜夜捉住你黎屌你幫襯黑店黑心餐廳
起馬唔洗比人切左聲帶瘋狂輪大米射滿滿
屌撚到下肢同個陰部都爛鳩哂先
所以咪講緊持牌制度 同立法囉,一日冇呢的,你可以唔買/叫人領養,但就唔代表佢個場係黑,你呢個咁嚴重嘅指控係要有證據,之前亦都有成功例子,狗義工踢爆元朗無良養殖場,全部狗都病曬,有蝨,警察再查佢供應俾邊間鋪
幫支那買貓抵撚死啦
係買名種就外國訂返嚟啦

你證明唔到邊間係咁我都會繼續買貓,我睇唔到就得,吹咩?
岩呀 飲東江水即係支持共產黨
thanks,如果冇咁做嘅場即係買得
係,唱衰風向順便帶貨一條龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞