購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
你又唔係貓、哺乳類同鳥類,你又知佢地有社交需要?
d 貓異工淨係識話人地有幻覺,但自己就成日有幻覺知道隻貓諗乜
Sor 果條”邏輯推論”根本就唔成立同明顯不合理,只係用黎trap你無證無據鳩噏,而事實你都係

係咪想繼續loop好壞寵物店比例?
根本買同領養都係害緊d 動物
有人買所以有人繁殖
有異工執所以更加大膽遺棄

當大部分人唔再養寵物果陣先唔會有呢d 問題
或者有真正既自家繁殖都可能mitigate 到呢個問題
就算商家只當動物係貨都唔代表商家會冇良對待動物,一個商人無事無幹點解要虐待貨物

我明點解會反對嘅,但其實方向係應該推動監管而唔係推動唔買
我啱啱都有提到mutually exclusive既問題,不過唔知佢未學過呢個概念定唔識答啦
因為理論上依d係基本野黎唔需要提
同埋寵物店虐待都拉過好多單係法律有規管
就好似你唔會用「唔犯法」黎做賣點宣傳
好簡單,因為佢assume左”所有人犯左法”
所以唔犯法就係一個招徠

但從一而終佢都無證據support呢個assumption,問佢又避而不談
你係咪以為壞人係世上另一個人種 人係相同環境下 做嘅嘢都係差唔多
另一個選項係瞓街,日曬雨淋,三餐不繼,爭地盤爭野食,隨時俾車撞,all of the above

你再諗下點揀
同一間食店講我煮野食前有洗手一樣
貼出黎都俾人笑
咁咪又有一批貓狗供人領養
綁架代替購買
你知唔知舊時有部分既奴隸都係自願賣身養屋企人?唔做奴隸就等餓死三餐不繼

A: 奴隸制度流傳萬年,奴隸早就適應自由換主人提供三餐溫飽既制度 -> 廢除奴隸制

B: 寵物關係流傳萬年,貓狗早就適應自由換人類提供三餐溫飽既環境 -> 唔可以廢除馴養動物?
樓主上面話仲話咩無罪假定

依家貓義工就無罪假定
寵物店就有罪推定

樓主法律勁撚到
啱呀
養寵物本身已經係自私既行為啦
無視動物意願同生活習性
係香港呢D城市養更加罪加一等
根本買定係領養都係自私精,洗咩分咁清楚
btw無罪假定是我講的
樓豬想用黎串返人指責貓義工,不過唔記得左自己assume左所有寵物店係走私集團
d 貓異工真係好閪煩
啲買貓撚對寵物店咪一樣無罪假定
點解頭先唔見你出聲話佢地
唔好亂咁滑坡

有啲人對貓狗唔好,係佢地有問題,唔等於所有人養貓狗都係強迫困住貓狗

以我自己為例,我屋企幾隻貓,抱住佢行近個大門都即刻慘叫逃走搵地方匿埋,大把狗俾飼主掉低都要追車

貓狗同人類互相依賴個關係一早已經入左基因
受虐係買貓個個做成?
買/領養貓嘅人見到動物受虐都嬲啦下話
唔好whataboutism啦 樓主係咪柒咗先依家
跟返時序應該係買貓撚講無罪假定先
樓主見冇人出聲咪當大家都接受
點知到佢自己用返就比人話
植物係有痛覺,得閒讀多啲書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞