購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
好呀好呀 幫幫手 我哋一齊笑佢 推到1001
咁冇義氣
俾你笑又唔會少忽肉 加上應該冇人明我哋笑緊咩
點會冇,佢自己都知衰,夾住條尾走
好悶下,一係你幫佢兜下,一係延伸討論下應否買賣動物問題
好呀 你覺得應唔應該?
當然係可以
但你反對果d理據就好薄弱下
等於話有車會造成交通意外,所以應該禁車一樣
我都唔反對買賣 只係要確保有足夠嘅規範下
你覺得邊幾個理據弱?
你話唔支持喎
你理據咪話捉得唔夠嚴,所以唔支持
即係等於話因為捉得唔夠嚴搞到d人大膽亂黎導致交通意外,所以應該全面禁車
喺而家香港呢個環境下唔支持 我覺得可以分返開

我諗唔到其他類比 但你呢個類比有少少問題
寵物唔係必需品 但車我諗你都同意係必需品?
支持寵物買賣呢點我可以再補充 可以分唔同層面去講

唔超越時代同現狀嘅話 我唔支持寵物買賣
喺理想嘅環境下 我唔反對寵物買賣
喺好高嘅道德層面嚟講 我反對寵物買賣

一般如果我唔提嘅話 都會喺講緊我哋身處嘅時空同制度之下我嘅立場
私家車唔係必需品喇掛,照你咁講點解唔全民搭車?仲環保
我贊成限制㗎
理想始終都係理想,你老友打晒飛機果個承諾書都未講到我聽有咩用
限制冇問題,問題係全禁
你會唔會話揸私家車既都係仆街
所以我只係講緊而家

你又曳曳講其他人啦
咁咪即係唔支持
即係又返左去另一串討論,極端化個問題
等於有人類會虐待動物,所以應該殺晒d人類一樣
但我都冇話全禁

我覺得兩樣冇直接關係 私家車問題係因為數量做成 同買賣寵物唔同 買賣寵物嘅問題係外人其至買家都好難睇清佢哋背後嘅產業鏈
車既產業鐽都可以壓窄員工好黑暗喎,仲污染環境
冇直接關係但個邏輯係相同
等等先 你話車嘅問題係做成交通意外咋喎 點解突然變咗 到底你覺得車有咩問題 你要講定
Why not both
唔好一齊喇會好亂 講完一樣先到另一樣
有咩咁亂
因為我好蠢 唔講完一樣到一樣就亂
咁你咪講完一樣還一樣
原來係19自稱賣貓狗良心腦細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞