購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
明知有問題你仲幫襯?唔食茶記你會死?
自己屋企煮唔得既?
無罪推論

唔係阻止你叫人領養,而係個邏輯可以好少少,唔係乜都癡埋嚟講就話買賣動物唔好
其實你個世界係咪淨係得zero or all

你係做過research全部/大部分買貓既人都唔care貨源定係又dude trust me
唔好同我講見到幾個case就代表左大部分人
補充多句,如果有上述講嘅情況,我支持拉鳩佢老母

(講定先,廢事俾有心人屈立場)
所以我先會問身為消費者可以點分邊間寵物店係會善待動物
但係冇一個人答到我
堆貴野咪放出黎領養,個喲實一堆人搶住養
平既又有病就直接啪左佢
2022年仲信警狗會做野 你都係有料
點會明知有問題仲幫襯
會為左贏粒糖輸間廠既人點會肯上貓舍買貴咁多為張證
肯畀錢買有證既人,點會明知貓舍有問題都買?
睇醫生唔使錢唔使時間?貼錢買難受?
呢次事件供應俾邊間?叫人唔好買個間
你點知的
我上面已經問左應該點分邊啲寵物店係信得過同你會點樣分辨良心寵物店
仲等緊大家覆
盲?

「而家連果啲所謂有證既貓都可以係假,你點知佢係有良心?
上fb睇好評定上連登問人?」

你指控緊全港所有買賣貓既都係假
我係照你個邏輯還原

而家連果啲所謂有證既醫生/律師/餐廳/商戶都可以係假,你點知佢係有良心?
上fb睇好評定上連登問人?

知唔知你邏輯有幾差
垃圾國家一日存在就係生靈塗炭
冇錯 最衰都係貓義工冷氣開低兩度 貓買多兩隻
要靠貓狗義工推下、跟進下啦
「而家連果啲所謂有證既貓都可以係假,你點知佢係有良心?
上fb睇好評定上連登問人?」

閱讀理解U?你連我問乜你都未知
我買咖啡都幫助到啲商家剝削啲非洲農民架啦
買菜剝削菜農
買生果剝削東南亞農民同澳洲啲香港人
買樓剝削香港人
買衫剝判中國同東南亞人
買iphone剝削中國童工
言下之意即係有罪推定所有寵物店貨源都係走私得黎bo

當然某程度上良心貓店需要有理據說服人地點良心法

但當你質疑呢點既時候,舉證責任應該係你證明人地假,而唔係人地要證明自己良心清白
其實一定有送貨地址
我真係拎U
麻煩你清楚解釋
我好簡單淨係問左句「而家連果啲所謂有證既貓都可以係假,你點知佢係有良心?」我就係唔知先問你地,咁你想我證明啲咩?
佢支持有罪假定
消費者你要自行舉證幫襯間野係正貨
上面好多人答咗你,係你自己扮睇唔到

無罪推論。或者自己做fact check查來源地,你得閒可以過埋去佢地所謂嘅地址探訪。而且如果你懷疑個間店有問題,可以上網問下人,睇人有冇人曾經影過相,知道出過事。你個人都係1516嘅,可以領養同時間你都可以支持政府立法規管 動物養殖場,舉行持牌制度,為寵物權益行多步,保障買賣雙。
你唔係搬緊龍門咩,又話西方國家唔俾買賣
北美地區夠“西方”未?
咁你一開始咁答咪得
上面果班又茶記又你老母做雞果班係咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞