購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
我講緊外國政府呀天才 你香港政府同外國比會唔會面紅
批貨好純 好想吸
你究竟想用邊條trap我 不如你貼返出嚟 我好亂呀 我諗緊係咪癲到話所有男人都有Jer果段呀
我又唔介意覆多次既

Exact7ly中哂point吖

大多數男人有Jer有實證支撐

咁大多數寵物店當動物係貨物呢??

一個trap中兩次你都幾勁
Okay okay 不過我哋有in general sense支持
啲小毛孩好慘慘
Sor 呢度無in general sense支持
事實唔係所有貓義工都係癲既,我亦都無辦法講癲既係大多數

但點解你有辦法講到全香港寵物店賣走私貨又唔洗證據?
唔係d 貓異工縑三縑四
會咁多人去買咩
自己種落既因,又走去屌人
如果你可以好似人地外國可以規管寵物買賣我真心覺得冇問題

個龍門又搬
你話可以好似人地外國可以規管就得,唔係話可以好似人地外國「咁樣」規管事實現時已經有規管寵物買賣
同埋你講得出條例上同所謂外國分別係邊?
法國參議院11月18日以壓倒性票數,通過一項新的動物權利法案,2024年1月1日起將禁止寵物店在櫥窗展示和販賣貓狗,飼主亦須簽署飼養承諾書,旨在減低民眾的購買衝動,從而防止遺棄寵物。日本放送協會(NHK)及法國The Connexion 11月19日報道,法國參議院18日以332票贊成、1票反對和10票棄權的壓倒性票數通過上述法案。根據新法案內容,從2024年開始,法國民眾如想飼養貓狗,只能選擇有執照的飼養者或動物收容所購買或領養,且需要簽署一份承諾書,以證明準飼主已理解並同意涉及的責任和費用,並將給予7天的考慮反悔期

驚你又扮睇唔到我又貼多次
香港如果可以跟足我咪讚成買賣動物囉
跟唔足你就收皮

樓主唔該置頂,費事啲文盲又係度曲解我
理性討論

但呢個問題係邏輯上冇對錯,用返你個例子,一出世已經喺動物園嘅動物,放佢返野外你知佢一定會一年內死,喺動物園內你知道可以令佢日日安安樂樂咁過多十年,咁邊個先係對佢好? 你又有冇辦法解釋兩項選項俾佢自己決擇? 當兩個答案都係no,決定權就係你手。 你一係要剝奪佢自由,一係剝奪佢可以長命百歲嘅權利

呢個世界有啲野永遠唔會有完美答案

不過建議你諗呢啲咁形而上嘅問題前,可唔可以去瞓下街體驗下人地苦況先
多謝連登仔對領養作出偉大貢獻
https://lih.kg/2945645

其實你淨係睇呢個post就明佢個人有幾搞笑
真係大把事蹟
搭單問下 如果我想養名種貓
但領養一定唔會夠人快手搶 /甚至貓義工唔會比我
咁可以點?都係買?
痴線架 一個籠疊咁多隻貓
咁你要支持果啲標奇立異既人我都唔反對既
講真
覺得養寵物冇問題既人
冇咩資格屌鳩買賣寵物既人
大把貓舍上晒樓上鋪冇櫥窗,簽張野有咩大分別?你道德高地放到咁高原來簽張野就得
點解我話你一如以往咁奇怪就等於支持咗任何人
起果班貓義工底未
建議你了解下先問問題
d貓異工邏輯真係好搞笑架
其實有好多貓舍都好好,買寵物唔代表就係幫襯啲無良繁殖場,重點係您有無仔細了解
你未了解清楚下話, 連香港有規管都唔知
是但啦你話乜就乜,隔幾個po你又出黎貼依個po你唔悶我都悶
有人話有貓舍會賣假證貓,所以去貓舍買都係仆街喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞