購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
想問下香港棄養會點罰法?
罰錢定拉去坐監?
唔放返啲貓出嚟 仲要擺好 貼埋紙 影埋相先
啲貓心諗 咪撚救我啦屌
係咁叫人唔好買,同係咁叫人回收一樣都係無用,,問題唔係買賣寵,問題係個來源同寵物店規管果度,一味將個政策責任推落買寵物既人度係唔明問題所在,自以為是
有嘅 但我只係話大部分無良 冇話廿全部走私

以下係我嘅推論

「無良啲果個咪賺多啲 賺多啲咪做大啲開多啲 反正大家都唔在意寵物店背後係點」
我想講既就係人無呢個決定權,apply落奴隸制黎講無,apply落動物權益都無,唔可以一句無完美答案就是但揀一邊,所以我認為做決定干預本身就係不道德,因為根據呢個邏輯將所有野生動物什至人類圈養都能夠應用。

但你係咁jer住奴隸制訓下街體驗人既苦況都無乜用,事實上就係法律上既奴隸制就係廢除左,你要講既同返美國先賢講有用啲

至於現代奴隸制黎講的確仲有好多缺陷同奴隸無分別,但你要明白社會發展唔係0到100,今日存在既剝削唔等於十年後可以繼續存在

我唔係啲咩左膠局限人地一定要跟自己思想,但做一啲思想準備我認為都無傷大雅掛
所以依個世界咪有法律囉,點解餐廳要保持衛生呀,壓低成本咪仲賺,但係依個世界有法律架嘛,被人查到會拉人封舖架嘛,同理,寵物店虐畜犯法架嘛,所以佢哋咪會善待寵物。如果你堅持依家香港社會大部分寵物店都虐畜,咁你咪告佢哋囉,屌你調轉頭鬧個客,假設你老母食物中毒你係咪用你general sense 鬧鳩你老母做乜出街食飯呀?
打柒自己 話畀自己知唔養唔使死
人哋個個都有現實生活 唔同人交流點救貓 放貓 家訪諸如此類 你走出去咪識到人起到人底囉
佢地成日好似得單向思維咁,總之買就唔啱,明明問題係個經營手法問題到
問多句
你係香港寵物店買完貓
店主連賣左隻貓比邊個都唔會知
第日隻貓比人棄養邊個會知個主人係邊個?
說好的規管呢?????
又想老屈啲人開舖係一定泯滅良心
賺盡同開善堂中間有好大個空間俾你去搵個合理範圍出嚟㗎
個合理範圍咪睇你過唔過到自己良心囉
咁你係要「推論」大部份都係黑心商人嘅
又「推論」賣走私貓先做得大嘅
幾時推到去買走私貓可以做埋黨主席?
佢係好搞笑㗎 基本可以無視佢
動物畜養人如無合理解釋而棄掉其動物,即屬違法,可被判處罰款1萬元及監禁6個月。

咁法國簽完同意書會點罰法
愛護動物安樂死協會
得你地先有資格養?
我幫襯啲正當有良心既店都唔得咩?
你買=你未過到班貓異工既測試就去養貓
佢地緊係唔鋸啦
冇人理咁就緊係成本低果個做大㗎啦
見你屈開人,我畀啲唔知頭唔知路嘅人睇下你啲事蹟啫

早幾個post
屈我買貓;
屈我叫人偷鋪貓;
仲將啲同人拗完嘅內容拎嚟問我,屈埋「我哋」係一個群體

最叻就係「亂扣帽子」同埋「自己曲解完人就倒返轉話其他人曲解你」
講唔掂就話係其他人「捉字蝨」
講乜都好,永遠都係自己啱晒

咁痴線梗係要比大家欣賞下嘛,係咪先?

多謝連登仔對領養作出偉大貢獻
https://lih.kg/2945645
呢個尤其係你嘅代表作,我梗係要比大家睇下啦
畀人撚當新聞
首先推論同證據係兩回事
我可以推論[落雨會地下會濕,所以每當地下濕左就係落雨],看似合理通順,但事實上唔係

咁[大部分]係有數據support, 好同壞寵物店比例係幾多?

就算你既大部分成立
你可以將責任全部轉嫁俾消費者?
唔可以係5:5分?唔可以係9:1分?

如果並非全數/大多數消費者責任,你就唔能夠blame購買就係仆街,但就算你blame都係無意義,你要做既係推合規管理,而唔係落井下石恥笑人走私貓狗捉多啲啪針人道毀滅

明就明,唔明就算
假設有間黃店好多人食
越做越大
應該又要俾樓主屈係無良
我見貓舍要留資料仲要排隊慢慢等架喎
你打埋晶片點會追唔到
所謂法國簽張紙規管到d咩?
我養啲咩?你假設緊我啲咩你以為我係貓義工?
得嘅 記得做足功課 良心購買代替求其購買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞