購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
佢話好似外國咁就得佢講既,外國有d直頭棄養罰錢就得,香港都仲叫要坐下監
你睇支持買貓就係呢啲質素 唔係睇買賣背後個產業鏈有冇問題 而係唔鍾意啲貓義工就叫人去買 好似報復行為咁 唔鍾意啲義工就要搵啲貓嚟出氣去激人

買貓就係佢哋報復嘅工具

就係因為呢啲人 搞到買貓愈嚟愈乞人憎
最常聽到就係「等我買隻貓黎激死你啲異工」
法例點都好 香港對寵物嘅法例形同虛設呢點你同唔同意先 例如早排有人掉唔只一隻貓落街律政師竟然撤控單嘢
就係因為呢啲扭曲嘅聲音 我之後都會繼續開post
咁唔係法例形同虛設係個律政司on9,你試下係nobody仲係黃絲睇佢鋤唔鋤死你?
幾多寵物店畀人捉虐待動物果陣又唔見你話形同虛設
依單要走私都係因為香港進口有規管所以先要靠走私
咁你咪激死d義工你支持買賣動物
咁律政司都係法政系統入面一部分 我指監管唔只係講緊進口方面 寵物店都應該要有限制有規範

應該要有主動嘅規範 即係例如每隻xx最少要有xx空間 要保持空氣流通之類

而唔係被動嘅 即係果啲畀人爆料咩虐畜先去執法之類

我都唔係好熟香港法例 如果有嘅可以指教下我
仲有你個講法就好似,明明有規管同相關法例,因為律政司試過包庇人同有人玩走私,所以全部買動物既人都係仆街都係唔應該買賣,完全唔合邏輯
你應該屌既係律政司對某d人士不公處理同d奸商出古惑犯法,而唔係屌話買賣動物就係唔應該同買既人係仆街
咁任何地方出個傻閪檢察官或律政師上任就立即變到果個地方買賣動物係仆街
寵物店一向有規管買賣寵物要發牌
唔好跳咗去下一步先 我只係指法律同監管都唔完善 可以搞清楚一樣再講另一樣

就算有法例 但平時有冇人去睇住先?間店背後係點有冇人去理先?有冇循查先?
我諗香港政府真係只係發咗個牌就算 就唔再理
點先為之完善?清0?法律上入口、繁殖同買賣都有監管
照你咁講,外國都唔完善,一樣會有走私同黑店
咁你應該叫政府加強循查,就唔係屌人買賣動物
我諗最基本要有上面講過果啲:

「就算有法例 但平時有冇人去睇住先?間店背後係點有冇人去理先?有冇循查先?」
「應該要有主動嘅規範 即係例如每隻xx最少要有xx空間 要保持空氣流通之類 」

外國我唔知有冇 我諗都會有掛 不過外國有冇都唔關香港事
我講過好多次 我係屌果啲鼓吹鳩up「購買代替領養」嘅人

喺呢個post都講過好多次 已經為屌嘅對象唔夠準確連歉都道埋
點會唔關,你老友話好似外國咁就得
美國棄養只係罰錢唔使坐添
台灣一樣之前爆左單走私貓狗
我係叫你幫你老友辯護下喎唔係問你本人咩立場
我同你講緊監管問題 你可唔可以唔好討論咗成頁之後突然扯開話題
佢話關你可以同佢講 我就覺得外國只係參考 好咪學唔好咪避免

我講咗我覺得點樣係最基本嘅制度同監管 希望你可以覆返我呢啲論點
你自己睇返原本講緊乜啦
就係叫你唔好互含幫佢兜下
咁你即係唔幫佢兜隊友都棄養佢
你有咩想覆?香港係制度同監管上全部都有相關法例
但有制度唔代表清到0,清到當然最好,政府肯加強循查當然冇壞,全部有晒依據去做野,但唔可能因為有鋪頭收埋偷偷地做破壞規矩就叫所有人都唔好買賣動物
「做得好監管咪冇問題囉 香港而家問題就係冇做好監管 冇相對完善制度 法例形同虛設 大部分人又唔理 咁緊係唔支持買賣啦

之於 你哋邊個兜 邊個屌走邊個我真係唔知喇 冇睇好多頁 入面大部分都係人身攻擊同咬住對方啲細微位唔放(兩邊都係)都費事睇」

講咗唔知你哋邊個柒 我覺得你哋已經離晒題(兩個都係)我只想議事論事 如果你只係想拗贏嘅咁我收收皮先
「之於 你哋邊個兜 邊個屌走邊個我真係唔知喇 冇睇好多頁 入面大部分都係人身攻擊同咬住對方啲細微位唔放(兩邊都係)都費事睇」

講咗唔知你哋邊個柒 我覺得你哋已經離晒題(兩個都係)我只想事論事

———————————

我再重申一次 我係屌果啲鳩up鼓吹「購買代替領養」嘅人
你都on9,買貓就係唔愛貓?你係咪做義工fuck上腦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞