購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
黃店係支持佢理念喎 而家就係有一堆人抹黑貓義工嚟鼓吹唔好理寵物店背後嘅行為同理念
我屋企環境好過佢
咁我有無資格領養
淨係講罰款已經差好多啦
人地最多罰3萬歐元,香港先罰得一萬?
分分鐘買過隻貓都仲貴過佢
https://lih.kg/xasLHKX

請睇我呢度#541嘅留言
樓主的確做開呢類型嘅手段。

而喺呢個post激辯(推post)嘅「竹澤汀」
其實都有幫樓主推類似題材嘅post
用大量罵戰留言支撐頁數

成日鳩up購買代替領養果啲人算唔算殺貓兇手?
https://lih.kg/wuDextX
你真係好撚黑心 流浪貓係貓 寵物貓就唔係貓?

生命都唔識尊重又要爭高地批判買貓既人

仲要講野又單單打打咁 現實個格係咪勁閪
https://lih.kg/xasLHKX

請睇我呢度#541嘅留言
樓主的確做開呢類型嘅手段。
咁一味叫人購買代替領養呢
及監禁6個月喎
法國要坐幾耐
次次都會見到佢出黎撐人買貓
睇黎pr畢直有增加
喂hi,你又入嚟同佢兩個痴線佬傾計啊?
開咗個正常冇反諷喇 你係咪會幫手係咁推post同討論?

內地快艇走私136隻貓狗被截獲 一膠籠困16隻幼貓
https://lih.kg/3010817
佢直接當睇唔到
兩年,所以呢?
提提你:之前香港有人扔啲動物落街最後乜事都冇
正如你所講,買係有機會助長走私,但你唔可以assume所有人唔做寵物店既背景搜查,exactly就係[地下濕唔一定落雨]。

係呢個前題下絕對唔能夠一刀切完全唔可以買,而係加一啲條件限制,去呼籲人買之前要做啲咩,整文宣教人點揀合規寵物店唔可行咩?

比起blame人,呢個世界有更加多reasonable事可以做
咁你咪即係認同除咗壓低成本以外
仲有其他因素可以令間寵物店做得大囉

呢個post根本冇人覺得應該幫襯走私貓寵物店
係你由頭到尾喺度單單打打屌人買貓屌人屈貓義工

提返你呀 你立場係大部份寵物店係無良同泯滅良心呀
冇提過咩理念唔理念呀 唔好諗住側側膊轉軚啦
但問題係養寵物已經係一個done damage,佢地連生理上都已經適應晒同人類共同生活,你叫佢去野外同叫佢去死冇分別

所以你只可以選擇繼續錯落去,但用自己嘅方向對佢好d,或者放佢出去死,當選擇權喺你手時你已經係干預左,do nothing is doing something by not doing something ,唔好幻想得咁清高

叫你去體驗瞓街係想你試下用同理心感受下,貓狗係會選擇溫飽> 自由。 我自己隻貓就係自細流浪,初入屋時行雷都會驚,而家你打開度門趕佢都唔走

就算初廢奴隸制時反抗得最激烈都係奴隸本身,因為佢地覺得你奪去佢嘅生活方式

你要思想準備嘅話,首先你要有一個立體思想
所以你既觀點就只係罰得唔夠?支持你爭取加刑喎
但你因為罰得唔夠人多就叫人唔好買覺唔覺自己好反智
咁係個律政司on9,如果佢係連登仔/黃絲既話仲唔鋤撚死佢
我乜都冇講淨係針對你哋啲奇怪邏輯
而家又屈我「撐人買貓」「pr」
水準高啲唔該
正面嘢大把人做 我只係用我鍾意嘅方法 開下鳩post去畀果啲鳩up購買代替領養嘅人睇下佢哋有幾仆街 去引起大家討論
我唔信留言果d全部買唐貓
我認同有咩因素?

標題第一句已經係「購買代替領養嘅朋友」我由頭到底尾都係針對果啲鳩up購買代替領養嘅人

有冇良咪理念嘅其中一樣
良心咪又係支那度收貨
邊撚良心人地為賺錢
大佬入去幫手做正面嘢推post未?一個人留言都冇呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞