購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
唉你真係好撚柒
你識講黃店可以因為理念做大
寵物店唔可以因為其他原因做大?一定要賣走私貓?

一開始你又話咩啲舖頭當啲貓狗係貨會虐待叫人唔好買
之後又話 呀唔係全部都會係大部份舖頭會啫
之後又轉話 呀我凈係屌緊唔理寵物店背景理念嘅人㗎咋 做足功課其實可以買㗎

咁你一開始就話做功課可以買咪唔會搞到依家咁撚柒囉
美國 日本 韓國 算唔算外國
以上國家棄養都非刑事剩係罰錢,連你拎黎打j既法國通過之前都係非刑事
鬼有轉 一路都話大部分 叫人唔好博唔係
幫緊你幫緊你
咁我地又可以玩返動物園遊戲
俾動物園圈養既老虎已經喪失左狩獵能力
咁習慣左圈養既老虎,包括佢既下一代係咪無資格去放生野外?

[都困住佢係籠咁多個世代,唔反抗咪繼續困住佢,仲出咩去放生狩獵食無定時捱肚餓]
對住呢啲statement會唔會有啲熟悉既感覺諗起幾年前既事?

[我有開門俾你揀走唔走架,一係俾我圈養一係餓死]
社會既發展從來唔係0到100,慢慢減少,人為輔助等佢地熟習野外環境又得唔得?
有二揀一既選項唔代表自由,正如共產黨今日同你講俾你揀移民定留港,但移民就要留底所有家當先走得,你留港但會唔會話你好鐘意做香港省?

btw唔好自創一啲同動態ching0差唔多既term,或者小弟唔識野,咩叫立體思想
想講多謝你推post 諗過了 未來嘅日子我都會繼續做一隻煩人嘅牛虻畀大家睇下自己有幾荒謬 咁樣最唔悶
正如你所講,買係有機會助長走私,但你唔可以assume所有人唔做寵物店既背景搜查,exactly就係[地下濕唔一定落雨]。

如果你仲係assume所有買既就係仆街就真係嘥時間
又冇得買貓貓
啱呀,養寵物都係想滿足自己慾望。
所以respect嗰啲領養樣樣衰衰,甩皮甩骨嗰啲動物嘅人,佢哋真大愛。
貓義工唔該硬食咗嗰啲先,之後先屌人以貌取人
好啦我講得唔好 我道歉 對唔住 我重申一次我針對嘅對象係果啲鳩up鼓吹「購買代替領養」嘅人
「立體思想」
Google到好似唔係香港人會用嘅字眼
如果你認真既話
勸你都係唔好attention seeker當做娛樂
邊個恥笑邊個,邊個秒殺邊個
哇你睇佢賴皮唔認自己柒幾好笑
娛樂性100分,然後搵下個topic繼續笑

每日就係諗點樣夠爆,夠演出性
呢啲先係真正既娛樂至死
你最後淨係會覺得空虛唔知點解笑

搵啲假膠瘋狂探究真理啲時間過得仲快
無意企係道德高地,但你自己諗下啦
講到尾spca幾時有呢批貓狗領養?
有冇咩好貓舍介紹下? 想買隻名種
咁以後唔好話食藍店係資助港共
貓貓快救
啪針助長政權0針助長武肺
咁所以你解釋到啲貓義工唔比人養嘅情況下大家點領養未唔係支持購買 但係啲貓義工閪係事實 唔好再spin走話購買好衰
可唔可以現實少少,貓狗已經講緊幾萬年嘅馴化,佢地係生理上已經變成依賴人類生活,就算放佢地出去流浪佢地都仲會靠近人類嘅環境生活。 生物學研究話佢地最初好大機會主動進入人類群落同適應人類。 呢啲講緊係以千年計嘅演化,唔係下一兩代就可以解決嘅問題。 連馴化一隻豹貓都講緊要5代混種先做得到

用動物園嘅動物去類比本身就錯,因為果d本來就係野生動物,冇經驗過人類馴化,多數都係因為捕獵或者受傷送到去動物園,所以佢地有條件放回。 好多時喺動物園出生嘅第一代已經冇能力喺野外生存,呢樣野已經有好多保育團體喺失去好多生命之下實驗出黎,自己去搵研究報告

野外生存唔單係你講嘅狩獵能力,仲去到生物層面上嘅牙齒結構甚至腸道細菌組。 真。野外環境係好嚴苛,被馴養嘅動物要從新適應係好困難,適應唔到就只有死,只係橫死喺野外你唔會見到。 好似你呢啲養尊處優嘅少爺仔點會明白野外係幾難生活。 我住果邊近山,附近嘅浪浪都係三幾年就消失換過另一批,有時見到佢地帶住bb,但過一排就冇見隻b出沒。 果d已經唔第幾代浪浪都生存得咁掙扎。 你試下掉隻英短果d軟皮蛇出街,佢一星期都生存唔到

用人類嘅政治束縛去比較完全冇可比性,中式思想就係中意用呢啲差唔多嘅野黎類比,所以邏輯成日炒車

幻想人地想要自由 > 溫飽之前,首先係咪要體驗下果個殘酷嘅野外生境,試過你都可能會揀住喺人地個籠度
擺明貓販扮自家繁殖啦,約係後樓梯睇貓
首先我講緊既係馴化種可以短時間轉返做野生種, 養豬就可以一個例子可以係逃脫後幾個月內生返獠牙同培養出攻擊性, 而你引用馴化豹貓用5年係Irrelevant. 呢點亦都回應你第3點既生物層面問題

再講人類活動之中本身就有案例恊助野生動物生存, 正正就係因為動物園出生既第一代無能力返野外, 主要係因為佢地並無"跟大人係野外生存"既學習對像, 但透過人工恊助幫佢地培養返野性本能係可行而一直做緊既事, 同樣地類比返落習慣人類生活貓狗回歸野生環境絕對有值得探討既地方
Milburn, J. Welcoming, Wild Animals, and Obligations to Assist. J Agric Environ Ethics 34, 33 (2021). https://doi.org/10.1007/s10806-021-09873-0

至於你聲稱用人類既束縛去比較完全無可比性, 我只係指出你引用家貓開門口唔肯走引證 溫飽> 自由呢件事並唔恰當, 若然真係要比較就應該用更嚴謹方式, 例如假設上面家豬脫逃後變野豬唔肯返農場之類既實證先能夠下定論, 動物既習性唔係你一句行雷搵窿捐就可以概括

同時引用terms請確保知道自己講緊乜同加以陳述, 否則我亦都可以話中式思想就係靠個屈字一味話人誤會同錯, 立體思想就係VR思維.

最後你話人為飼養可以幫人增加十年八年命, 放生野外一出門口就俾老虎咬, 只不過係自以為可以主宰貓狗生命既傲慢, 雖然絕對唔係講緊送佢地去死, 但自然本身就係咁.
有冇諗過貓狗幾千年黎就係想逃避自然嘅殘酷而主動接近人類同接受人類馴化,佢地係己經完全冇能力喺野外生存。 你喺冇可能清楚地話俾佢地知兩個選頂會有咩後果,再徵得佢同意之下幫助佢返去野外,個決定權依然喺你度,咁樣亦只係另一種傲慢。 你有辦法知道佢唔係世世代代下定決心想留喺人類溫暖嘅屋入面日日食飽就瞓? 如果佢係嘅你野放佢只係你傲慢地認為佢想要野外嘅自由

最簡單例子係,經常有人街上遇到浪浪,會主動靠近,然後就收編左呢個奴才。 奴才返到去就發現原來係大左肚,從此就一家住左喺奴才度趕都唔走。 咁你認為佢想去自由嘅野外,定想要痴實人類舒適自在? 我會話冇人知,你亦唔會得到答案,但決定權喺你手,人類就係咁樣主宰左呢個世界同周邊嘅生物,無論你點諗,你做任何行動,你都係干預緊其他生物

馴化豹貓唔係5年,係5代 如果你要用5代去培養返動物嘅野性,咁對上果4代只係變左condom,你一樣係用你嘅力量去干預其他生物

野生動物除左會俾老虎或者任何野咬死之外,更多可能係因為搵唔到食物,乾淨水源,疾病,甚至一個小傷口細菌感染而死。 你憑咩覺得佢地唔係主動進入人類領域去逃避呢d困境?
香港領養貓要你唔洗返工月入10萬,屋企過千呎,咁撚癲咩
spca同lap果啲其實好手鬆
spca仲要唔駛家訪
完全唔明啲人點解一定要執著係要佢地口中所謂既貓異工度領養
上天下貓貓睇下
啱啱先有人棄咗唔出聲
義工問都呃人話佢唔舒服
俾人逼上門先話一早唔見咗
仲話隻貓佢嘅理鳩得佢
報埋警,請問拉咗未

雖然我唔同意出咗領養重要一直問
一直update貓嘅狀態
但係就係有呢啲仆街
借領養虐貓、養貓開窗、出街放貓
甚至退養、棄養
防不勝防先逼到啲義工要不停問
珍,我只係消費者,間鋪唔撐香港人關我撚事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞