購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
自己拎去賣
啫係你自己都清楚明白”購買”本身唔係問題

而問題係出自”走私”同”缺乏監管”

咁我諗你需要搞清楚自己單打緊啲乜多啲

係容許購買既人?定想買平價走私寵既稻草人?
算啦,俾佢兜啦,佢一開始係講緊“貓b"嘅UK 6個月以下貓b唔係到到地方都賣得

北美都得
貓義工死全家
咪就係

唔係話班義工冇愛心,而係有部份情況,貓狗數目超出你能力負擔。如果你嘅領養者屋企咁嘅環境,你都唔批啦待領養者就要家訪審查,自稱義工個班不如都整翻個
領養難 同 買寵物做幫兇
完全係兩件獨立事件黎嫁和

完全唔打算檢討班人攬住啲貓唔出領養
然後走黎屌人唔領養走去買?

領養都大把仆街虐貓虐狗
買既亦唔見得唔愛惜寵物
外國領養,睇啱就簽約,絕晒育打晒針十幾蚊手績費。職員睇你談吐舉止,傾下計問下問題,鍾意嘅入房自己同貓玩。領養後都唔會有跟進。保障機制係貓貓狗狗有咩事入硬重罪刑事。
冇人買就冇人棄冇人棄即係冇領養冇領養你班貓異工就失業喇啵
我發覺你好似想曲解我既原意
如果你可以好似人地外國可以規管寵物買賣我真心覺得冇問題
問題香港一日未做到而你地又要幫襯就一定係仆街,明未?
我有時間
香港搵間良心貓舍咪得
岩呀,不嬲都係兩件事黎
鍾意某個品種既貓同幼貓都係理由
係唔知點解啲人會用「義工唔比我領養」做理由去買貓
死路一條
而家連果啲所謂有證既貓都可以係假,你點知佢係有良心?
上fb睇好評定上連登問人?
永遠冇人屌政府監管不力
咁如果講到咁
我想養貓應該點做
貓義工強行捉貓我都覺得仆街喎
spca大把貓你揀
又唔駛家訪
骨蛋挑骨頭
消費者肯畀貴d價錢買,已經冇貪平去買大陸貓同劣質繁殖貨
佢畀人呃責任點會係佢度?
推推 幫幫手
Spca
唔使家訪,有相show屋企裝咗網就得
好似去第二次就帶到返屋企
我係問緊問題喎咁又點算挑骨頭?
定根本你一早就明白香港根本就冇所謂既良心寵物店?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞