購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
算吧啦 係佢哋眼中
所有貓義工都係邪惡,
所有都係異工

現實啲諗,個個唔買佢哋冇生意做
好多傻鳩將責任推晒落其他人身上

棄養條友之前既post
Spca本身就會養住等領養,尤其靚貓靚狗唔怕出唔到,你怕就怕佢地霸左啲位,而等左好耐都出唔到嗰啲貓貓狗狗就

Btw 新聞一出,spca個領養網同熱綫即刻死左,香港人現實到
咁你而家明未呀會唔會諗下其實係你理解有問題
係你明未喎d概念亂晒果個係你
法國本身棄養係非刑事,而家修例改做刑事先要叫你簽野通知你而家新例棄養係刑事
香港本身棄養已經係刑事
冇咩討論空間你仲嚟討論錯咪認一句或者好似其他人咁唔再覆 跌落地都要楋翻揸沙為咩
好好好 自便
我一直講緊承諾書刑事化,關法國咩事
我夠知香港遺棄不嬲有罰則,但好多人根本唔知有咁既法例,所以要用承諾書提醒佢地以做到阻嚇作用

由一開始我d comment 已經係咁講,你好意思話人唔明是但啦。又係度無無謂謂理解唔到我講咩就一味係度argue
真呀,養寵物果班根本唔知原來領養其實都係幫兇之一
你係咪盲 我咪話唔支持購買而家問你啲貓義工咁閪點樣領養冇話要買
咩承諾書刑事化
承諾書只係提醒佢地會面臨乜野法律責任,唔係令個承諾書變成有法律效力同所謂刑事化
入面寫既野本身已經係刑事範圍黎
從頭到尾我都話所謂承諾書只係提醒作用,冇撚用
提醒下就有用世界就唔會大亂
你咁等於話清道夫係亂拋垃圾嘅幫兇冇分別
呢個post係講鳩up購買代替領養嘅人買咗啲咩呀
而家係你喺人哋個post spin 去貓義工問題
係殮房做果啲人一定係佳仔啲幫兇啦
咪同購買=助長黑心繁殖一樣係滑坡謬誤
其實你地都係屌
買寵物-》有商機有錢賺-〉助長不良商人無良䌓殖虐待動物姐
購買真係會畀咗真金白銀啲人繼續營運喎 相反義工只係幫啲人執屎
我係屌鳩up鼓吹「鳩up代替購買」嘅人
你可以睇睇標題

根本唔洗擔心
因為好快就俾人拎曬
你隻柒頭仲係度呀?咁無人買無人領養咪無人棄囉 明未呀懵撚 根本馴養係人類出於私心破壞左動物既天性 係度不斷自我感覺良好咋你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞