購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
連仔表示啲寵物店好大愛,個個蝕住做
咁你仲唔去報多次警問班popo做乜唔執法係度九唔搭八明明講緊買賣規管問題,走黎同我講義工做乜柒
有啲貓舍自家繁殖點支那貨良唔良心睇您比唔比起錢啦
你就真係spin走個問題 貓義工做過咩都唔代表你可以鼓吹人咩都唔理去幫襯無良塚物店

個問題就係班鳩up「購買代替領養」但又唔講清楚買寵物要做足功課嘅人度
你搞錯了 指出問題先係我最想做嘅 只係我希望個過程冇咁悶 咁我先可以長久做落去
係㗎我份人好黑心好閪㗎 都係喺啲鳩up「購買代替領養」但又唔講清楚購買者嘅責任嘅人度學返嚟
原本要幾皮野一隻, 依家唔駛錢實大把人尻衝
有心就等下啦
你d point柒到咁
完全影衰左貓異工啦
邊個再買貓狗邊個就係鬼
係㗎我好柒㗎你最型
巴打仲奮戰緊
根本無人支持走私/殘酷對待動物
琴晚都有巴打指出係法例監管疏忽
只係指出佢地既邏輯問題
但就俾人起晒鋼屈你支持
「購買代替領養」呢類自創既稻草人
佢地平時reject人領養reject得咁爽
點知其實推曬班人去買
而家又屌番你轉頭做咩去買
好多傻鳩真心唔明呢個道理
承諾書呢樣野香港真係要跟不過港共點會理呢d minor 野

簽左至少可以trace 到晶片同主人係邊個,咁就可以執法
承諾書冇乜用純粹形式黎
強制打晶片既話本身已經trace到
如果冇強制打晶片,你簽完都係trace唔到
點會無用,如果立法要簽承諾書,就有法律效力,要承擔法律後果,阻嚇作用大好多

而家打晶片係trace 到,但唔代表個主人知道自己有咩法律責任,阻嚇力細好多,而且打同唔打同佢棄養根本無必然相關既法律責任

所以根本唔應該拎打晶片黎講係有阻嚇作用同法律效力去punish 棄養既人,根本兩樣野黎
你講果d簽約係得個知字,邊關法律效力事
防止動物虐待法例本身就係唔需要你簽都會生效
等於立例前就養緊既人,唔會因為新例通過冇簽到就有免責
唔好係度argue 呢d 無謂野啦一直講緊係立法簽承諾書,係有法律效力同後果
有咩好argue
重覆俾人駁咗嘅謬誤冇人理就精神勝利講咗好多次唔係好消費者良心外判 黃色經濟圈聽過未?
因為好唔同,你個意思有機會被理解為係簽左先有法律效力生效同約束有機會令人誤會冇簽到以前養緊既人可以免責
簽張野只係提醒作用為主,要打擊棄養要加強監管防止動物虐待條例先係有用
我一開頭就係屌果啲鳩up「購買代替領養」嘅人 你冇睇標題就走入嚟仲話我自創 不如你自己Google下啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞