購買代替領養嘅朋友要忍忍手住 呢排冇得買貓住喇

952 回覆
553 Like 92 Dislike
如果你原意係咁
無論邊面
「領養代替購買」、「購買代替領養」
兩方面咁極端要一方完全replace另一方
我都唔會支持
班牧場乜乜, 銀火石打手全部當睇唔到
個post我開㗎呢位人兄買同領養唔係綑綁㗎喎 有冇人做一樣 另一邊都可以繼續做

天性又係搞笑 你有幾了解天性 知唔知咩係共生關係 貓狗就係一萬幾千年嚟適應咗同人類共生關係嘅動物 佢哋嘅天性就係適合俾人類飼養 對住人會識搖尾 俾人摸會識煲水 呢啲都係天性嚟 畀人愛錫會有正面反饋

我反而想問你點解成日都要幫啲動物決定佢哋嘅天性 唔係隻隻動物都要喺野外過住叢林法則嘅生活先係天性㗎
打稻草人依度個個都支持你地做鳩佢
我一路都話良心購買代替求其購買 你可能有咩誤會 不過我而家又澄清多次 我成個post都冇叫人只可以領養
名種貓領養
我講得唔好 唔好意思
唔你老母好意思
講嘢無建設性聲大夾惡咁

你啲禮貌去咗邊?
啲家教自學返嚟?

利申:屋企兩隻貓人哋比,兩隻都五歲
發完癲仲識利申 笑咗
有病記得及早求醫
贊*
啲網絡左膠係咁
養得都應該3-4個月後既事
仲會內部認領哂
街外人唔會有份
用返你呢個邏輯我覺得啲鳩up「購買代替領養」嘅人仲好笑喎
見到義工就屌到大大力 無良塚物店就我睇唔到
唔從根源去諗點解決/教育領養條件
其實呢班塚物店pr 同阿叻一樣
有咩就屌義工呢屌義工路 最有光環係佢哋
其實每人都有喺唔傷害他者下揀自己鍾意寵物嘅權利
有啲人得咗唔養寵物會突然原地過身嘅病咁無辦法㗎
利申返 唔反對買
但反對啲人批鬥班義工 又鳩up「購買代替領養」但唔講清楚購買背後嘅寵物買賣產業鏈
咁你覺得條友冷嘲熱諷可以教育到啲乜?你覺得佢教育到乜我就教育到乜㗎喇
撳錯負皮sry
我唔敢斷言啦
你堅信呢個世界得一種人都係你嘅自由
良心咪唔好再繁殖啦
害撚好多仆街得益又扔貓狗出街多咗流浪
良撚邊忽?唔係為咗錢咩
你係咪未瞓醒?
捉走私係班狗嘅工作
幾時要由市民做埋
其實係,根本你買得果啲所謂名種已經冇資格同人講良心
有好多貓種係唔適合係野外生存
甚至天生就有缺陷,但係啲人就貪佢地個樣得意就買
在商言商,有市場有錢唔通唔賺咩,咪繼續繁殖啲有基因缺陷既貓囉
最好笑就係啲人仲可以用「良心」黎形容依啲行動
樓主唔好比佢停 好鐘意睇你唔夠邏輯思維嘈就直接人身攻擊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞