[MCU史上最cult]奇異博士2:失控多元宇宙Doctor Strange劇透討論區(5)

1001 回覆
6 Like 15 Dislike
On9ed 睇錯超級英雄電影
唔覺恐怖
睇落仲要節奏怪
本身好似都係第一集個導演?
錯在(1)太想跟上MCU嘅步伐,第二套已經想多過一個英雄出現 (BVS);(2)想有自己風格,之後發現觀眾未必啱又想跟返d合家歡、派下膠嘅路線 ,結果不輪不類 (SS, JL)
如果真係跟本身plan依套上先過gg3
成件事順理成章好多
Gg三代同堂又無咁突兀
2 但係用呢個黎做成套戲嘅主旨太over 觀眾由頭十分鐘就知個motivation要到結尾先見到轉變
仲諗住中途就玩完轉陣營 然後一齊打邪神
嚇吓細路就得 三日連假啲闔家歡場就嘈死
老實講Ironman 2/Antman 2/Spiderman 2 認真一般,我覺得唔俾呢套好
我都明白Marvel係出合家歡英雄片,今次片類已經係新嘗試其實係好,無奈恐怖同合家歡好難共存,令到今集ds好多膠位
唔救佢就冚球剷,多元宇宙冚球鏟呀傻西
3同意 根本成套係睇DS嘅自我反省一直講緊自己唔同其他宇宙ver唔係自私DS
同埋Wanda vision 已經講過一次佢因為愛嘅人去脅持成個城市搞大獲
劇臨尾都講到佢放底咗咁

雖然知道劇情係因為俾黑巫書引誘
但用成套戲講多次放底心魔
好似有啲重覆咁
平時睇唔係恐怖片
一套戲點都有一個位突然爆炸聲急轉畫面果類震一下
呢套咁反而冇震過
其實佢係認左自己同其他宇宙嘅strange一樣都係自鳩私
但睇到其他宇宙自私嘅自己變成點之後
先反省
我好認同
如果做到自殺特工隊個level套戲會比較好
今次睇完ds2真係好失望
一個咁大嘅多重宇宙題材咁就浪費哂
最重要係Christine好多戲
又幫DS完左個心結
其實幾好
Are you Happy?
Are you happy 其實可以帶返落Wanda自己到
無辦法 開大左個頭 呢套塞左好大量人物訊息入黎
但劇情都叫做合理有凸 起碼今集DS解左同條女個心結先

所有精彩畫面預告睇哂
單純個人睇法,睇爆谷片角度
IM2上面有回應唔詳講
Antman2係遜色過1,但起碼有新英雄,有條明確既主線,個尾都留左懸念比大家
Spiderman2結尾又係好吸引到我,加上可以睇到蜘蛛仔點樣成長,去嘗試走出ironman既影子
同埋呢三套D打鬥都好送爆谷D
作為marvel黎講,DS打鬥太唔Fancy,大家應該都係期待第一集個D響Dimension之間穿黎穿去呀,飛下魔法陣呀,拎portal做巧妙野既打鬥
結果出到黎係咁,個落差大咗自然評價再差啲
因為pro X最撚醒
最尾都認證咗呢個奇異博士係零舍唔同啲
佢冇吸走美國小姐能量去顧全大局
反而叫美國小姐相信自己去打個portal 出嚟
其實某程度上DS同AC都有共通之處
有童年陰影(失去雙親/DS好似唔知係咪失去家姐)失去咗佢哋嘅世界(AC自己原生地同Stephen strange 冇左雙手做唔返surgeon)
博士由開頭餐廳好撚串同ac 講嘢但經歷咗故事發展之後開始同情佢因為彷彿好似見到自己咁
所以呢條線都做得唔錯。。以mcu水準嚟講.但其他就唔好提啦
而家既高票房係因為之前既口碑
再拍幾套爛就無人狗衝入場
之前流傳話呢套客串角色規模仲勁過NWM
完全fake news
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞