[MCU史上最cult]奇異博士2:失控多元宇宙Doctor Strange劇透討論區(5)

1001 回覆
6 Like 15 Dislike
wanda=齊石ultron=evil strange>>>ds
除非ds練晒成本維山帝之書
第一次聽人講IM2好,我以為IM2/Thor 2一直喺地核深層
另外Antman 2/Spidernan 2都係傳統popcorn片,無特別
比較好嘅就係CA2/GOTG2,呢兩套都好好
DS2係咩level就睇你鍾唔鍾意睇冚家歡popcorn片
Wanda vision臨尾明明好似諗通咗
今集黑化完又諗通
最後ds開咗第三隻眼係咩形態?

執著咁易放低就唔叫人啦
其實睇番轉頭嗰時ds1 ending係鋪左mordo做反派
但依家佢係無左,依家個mordo係826嗰個
本身616嗰個完全忽視左
下一秒變自爆
4) 初時見光明會大大聲話佢地可以Scarlet Witch is not the threat,我仲以為會有咩特別措施專門handle佢啦,屌點知都係on9肉博能量互射

佢地係講到明 "Scarlet Witch" 唔係 "Wanda" ,即係知道有darkhold加持唔係Avengers level嘅Wanda啦,完全唔明光明會份自信係點嚟,呢part真係好無邏輯
因為本身佢地覺得ds 能力太強勁
而佢對敵人搵方法係不擇手段
佢驚下次佢都會咁
- 成套嘢老套到令人打冷震,導演係廿年前拍舊版蜘蛛俠嗰位,當年佢搬少少恐怖片拍攝手法入超級英雄片的確係創舉,八爪博士暴走殺人一幕就係經典,但今時今日仲見到一鏡zoom入角色瞳孔呢啲表達手法真係二十級惡頂,啲所謂恐怖同jump scare元素完全係海洋公園哈佬喂級別,乏味到標眼水

- 講到老套,動作場面都係一大陣古早味,有幕唔知為乜要塞場拳頭交畀奇異博士同莫度,加埋啲唔知係咪搵再培訓完既飛圖員工負責既配樂,突兀同冇品味到我好似畀古一大師一掌打中天靈蓋咁完全出晒戲,仲要打完之後奇異博士嚟個忍者式彈牆三角踢離場,睇到反咗白眼,啲魔法大戰場面對比之前直頭大退化,身為至尊魔法師既Wong淨係識出鞭出劍,Wanda同奇異博士主要既攻擊手段就係拎啲「火球」掟嚟掟去,有場學人玩音符大戰尷尬到有睇緊粵語殘片如來神掌feel,對比番奇異博士1既空間扭曲特效、無限之戰裡面同Thanos既大技互轟,退化到以為自己睇緊綠燈俠

- 電影副題開宗名義玩多元宇宙,結果格局拍出嚟細到不可思議,完全浪費題材。同樣玩呢啲嘢,電視劇Wanda Vision、Loki;電影No Way Home;甚至動畫What if你鍾唔鍾意都好,起碼畀到觀眾「越玩越大」既感覺,呢套睇完我完全講唔出對MCU宏觀劇情有咩推進,最致命係成個故仔主角史提芬史傳奇零成長,挖呢個角色既內心世界嚟講What If入面講Strange Supreme嗰集先真正令觀眾印象深刻

- 啲客串真係完全為客串而客串,出場同退場都兒戲到莫名其妙,被屠殺嗰場完全拍唔出Wanda有幾強大,只拍出班友幾咁腦殘。「睇完好期待主宇宙快啲出呢啲角色」?係咪應該擔心Netflix金霸王轉投MCU世界觀事件重演多啲?

呢套戲真係同雷神2好似,95%時間都喺度浪費觀眾生命,但又有大約5%內心戲「突兀」地亮眼。如果睇咗電視劇Wanda Vision,就完全明白今集Wanda點解會搵仔搵到發晒癲,Elizabeth Olsen演內心戲handle得好好,真正做到「用作品說話」唔係靠樣搵食,最後醒覺個位都觸動到人心,呢啲位先係值得放大幾倍嚟拍既部份,而唔係浪費時間喺啲垃垃圾圾既追追逐逐。喧賓奪主?家陣拍出嚟都似Wanda獨立電影多過講奇異博士啦;另外,發夢 = 睇到多元宇宙既自己,呢個概念都好得意

最後,Wanda發生咁大件事,白色幻視都可以完全唔參與,劇集寫呢個角色出嚟為乜?
5分鐘後:
其實MCU Phase4 唔計黑寡婦
尚氣 永恆族 同 Dr strange既風格都同以往好唔同
NWH算係最冇突破既一套,但賣情懷永遠唔會輸
係咪記錯im 3
Im2 一向都正正常常普通爆谷戲
都係一貫marvel死症
想試新野又唔敢推到最盡去試
然後就變垃圾
應該係劇集結尾本來想放低,但最後既最後講佢修練黑暗神書,感應到多元宇宙既仔,又開始腐化。
變咗呢個先
依家主線個格局無佢搞到事嘅位置啦
no way home而家同班死忠係咪過左蜜月期啦?

終於可以講下d缺點

上畫開始果一兩個月講半句壞話都唔得
博士被強行降智
係啲人要拎漫畫比較姐
mcu係另一個世界觀
其實佢鍾意點講都得
補多幾句

本身套戲可以拍到更多內涵,DS失去咗Christine,Wanda失去咗孖仔,兩人都喺第二個平行宇宙「搵番」代替品,呢度兩個角色可以更多諒解,然後衍生更多價值觀衝突,偏偏乜柒都冇淨係打打打追追追
可能佢地處理過有darkhold加持既ds,但估唔到有darkhold加持既scarlet witch勁咁多。
係唔係Wanda做左太耐好人大家唔記得左
佢本身MCU出場係反派黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞