[MCU史上最cult]奇異博士2:失控多元宇宙Doctor Strange劇透討論區(5)

1001 回覆
6 Like 15 Dislike
想睇838版endgame會唔會What if出一集
想睇呢個畫面
第3階段 真係冇套掂
宇宙唔同 好似你望住隻蟻咁

又式者可以話 sw同呢班人冇感情 完全唔同對ds個心態 要殺就殺
TVA其實唔係管晒所有多元宇宙同時間線 佢地未咁有料
TVA入面啲廣告係吹水呃埋啲員工
佢地實則只係抹殺所有令Bad Kang出現既Timeline而引發既多元宇宙大戰
即係多元宇宙一直存在
TVA同Good Kang只係一小部分
係Phase 4
明明Wang話佢嘅魔法淨係可以帶佢去山腳
但喺山頂又用到魔法勾返自己上去
X教授隻死人黃版輪椅行得慢
我估係唔可以用個魔法圈圈上去山頂
係咩果陣end game見到佢有條片話end game 150個彩蛋
部輪椅咁大部有冇特別功能
幫佢換屎片
帶住期待入場睇,只能講希望越大失望越大
唔maje sense嘅位可以用爆谷戲帶過
諗住dr strange會威返次,點知連平行宇宙都係弱化嘅契弟
仲要最後無啦啦好驚嚇咁爆三眼,彩蛋又自己開三眼跟人走,唔知想點
本神書講到點點點,一下燒爛咗
本黑書都話係手抄本,正本都咁雞點搞
我寧願佢話搣到一頁落嚟畀星星女學識點control power好過
大家咁話
好cute
休斯定李光洙腐皮
下集出場唱暴君 率眾妖害人
成套戲無乜悶場 算係咁
不過中間好似睇緊鬼片咁做乜鳩
搞到中間成日凝住會有野彈出黎嚇鳩我
其實呢招音波功係咪可以粉碎所有物質?防護罩?
應該係因為用完黑書嘅side effect
中間光明會幾條垃圾 比人秒撚左
本身就係想行恐怖風
個導演係咪將ds2當蜘蛛俠3部曲咁拍

我自己理解係Multiverse 本身自然存在,本身就會因為Randomness (一個決定、一個行為)不斷產生分支形成新支線(宇宙)

而Kang 呢個31世紀科學家本身因為能力強大 大部份支線既佢都係邪惡
所以其中一個好人版本既佢 係打低晒所有邪惡版本既自己後
打算諗方法根絕唔想再產生邪惡版本既自己
佢就選定咗唯一既宇宙發展,命名為神聖時間線
呢條神聖時間線理論上都係Multiverse狀態 唔係單一宇宙
只不過係有任何變數想再產生新支線(宇宙)時,TVA 都會係Delete 維持住個狀態

要做到以上既事,TVA 同Kang 都要不屬於任何時間任何宇宙 (所以Kang 住係時間盡頭),先可以監視、控制所有可能性
同樣,Loki 殺咗Kang 呢件事都係發生在時間盡頭、不屬於任何宇宙,而Kang一死咗,TVA崩解後,變數就解放返,Multiverse 又變返以前咁可以不停發展
同時亦因為咁,呢個解放效應唔應該/可以用「某個時間點/宇宙」去睇,即係唔可以話「Dr Strange 2前」係無,「Dr Strange 2後」係有 咁樣睇,個影響係誇時間同宇宙既
我知結局係想講佢用完darkhold要付嘅代價
咁彩蛋個段係咩意思
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞