[MCU史上最cult]奇異博士2:失控多元宇宙Doctor Strange劇透討論區(5)

1001 回覆
6 Like 15 Dislike
成件事好好笑
當同雷神吹完水送佢地兩兄弟去見佢老豆
下一秒佢師兄就黎斬佢
IM2 係高登時代
嗰時我有份踩
但如果站在MARVEL立場,有畫面享受已經夠用咁解
嗰時踩係踩得幾好,之後MARVEL片就好少冷場,唔會頭一個鐘乜都冇嘢睇然後到尾一個鐘先有場面嘅經典美式STYLE
因為要做就女權大戰
Im3頭半想學dark knight 行真實英雄頹廢風
又唔上唔落
又搞個on99 滿大人十環幫twist
搞柒咗成個原著im 宿敵
冇心靈抗性一開場就俾wanka hack左入腦啦
為出而出, 唔怪得一早放晒風
用呢d二打六送頭嘅角色去引人入場睇
站在Thor 曾經殺過Thanos兩次而未強化嘅Wanda 仲係Freeriding
再加上Thor 4 應該會再勁啲
我認為7000俾少咗佢
呢幕真係頂唔順, 懶有自信但又死得好柒
Pepper 條線後尾完全無咗
其實係咪可以暗示主宇宙616有另一個佢哋
性格完全相反而且勁撚到癲
呢套為咗要就返個分級 但又要拍恐怖片
又要marvel 元素
搞到有種奇怪感覺
應該係想突顯完全版嘅WITCH POWER係遠遠強於任何SUPER HEROES
但就做得幾樣衰
最估唔到CAPTAIN MARVEL都被秒
就係個劇本要舖佢成長呢幕
搞到之前集集都咁on9

DRS2本身就大人,無咩好講成長
係叫放開低條女個感情,整返隻錶, 心態上前進左
Even依家用上氣黎兜滿大人 我都係覺得好撚柒
所以變左cult片
鷹眼仲懷念緊bw 仲要陪佢老婆同仔女 睬你都傻

bucky falcon 條時間線應該仲討論緊邊個嚟做美隊 唔得閒理你

蜘蛛俠去咗spider-verse 暫時唔喺mcu

captain marvel上咗宇宙 同nick fury處理緊skrull扮神盾局局長單野 唔得閒理你

尚氣同老豆隻揪緊 等緊老豆送十環俾佢 睬你都傻

雷神想自己靜下 想過退休生活 睬你都傻

eternal都講過唔會插手人地私事 況且佢地仲要對付galactus 睬你都傻

bruce變唔返hulk 唔理你
MCU或者美漫d野唔駛諗到咁複雜
呢d彩蛋只係商業角度同fan service存在
咁混沌魔法係話改寫現實 連封住個咀都做到 正常都打唔贏
係唔明captain marvel點解打打下啲光子能量會冇撚哂
不好玩, 就算同五大神結合我最強形態, thor 都是比 Wanda 同 jean 秒殺
覺得唔會 戰力咁屈 之後應該劇情需要
同埋私心唔想佢死
睇完第一個感覺就係好撚似鬼片
套戲寓意應該係唔好俾女人飽飯食
一有POWER就變死八婆
啲transition effect睇到個人好撚炆
幾舊石頭,應該擦傷都唔會有
Dr Strange 第一集講佢由自大醫生變成廢人,其實好有角色成長

今集有個hint 成日提話:下下你要自己操刀,好難同你合作/好難同你一齊

但成套戲又見唔到佢點樣唔同人合作,又見唔到佢要解決呢個所謂嘅問題。

今套Dr Strange 入面嘅Steven 係冇乜矛盾,亦冇內心戲發揮。

相反No Way Home Peter 個角色dilemma 係又想做Peter 又想做gg人,之後係真係做晒成套心路歷程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞