[MCU史上最cult]奇異博士2:失控多元宇宙Doctor Strange劇透討論區(5)

1001 回覆
6 Like 15 Dislike
所以大眾對DC嘅戲都係逐套觀望,見到出黎嘅影評唔錯又啱feel咪去睇,睇落伏嘅就唔睇,so far近幾年DC票房好個幾套都係reputation比較好個幾套 e.g. Joker, the Batman
覺得中段一些配樂用得好古怪老土,除左導演想show off之外根本無實際用途。
其實idea幾好
提醒番觀眾
英雄其實都會死
仲好易死
真係拿命博
光明會cut哂血,否則三級都有份
DCEU明明一手好角色,靚演員
有超人 BATMAN 神奇女俠 閃電俠 呢d DC一線角色
選角都選得好(唔計水行俠屙屎女人)
拍撚到咁柒真係廢到仆街
睇Batman三個鐘時間過得快過DS兩個鐘
個段可以再癲啲…
咪話佢想玩恐怖片style 但去得唔夠盡 出到黎咪好似依家到頭唔到岸咁囉 你又要玩呢個style又玩得唔好 成件事依家睇落好膠
個位少似無敵少俠第一集
當你比人追殺緊,前面得一道淨係你打得開既魔法門,即刻請佢老味食閉門羹啦
三個人行入去吹水,跟住書都燒撚埋
真係好撚出戲
咁你唔好講「M記英雄第2集」啦,你話好睇過Thor2咪算
IM2有講,作為爆谷片IM2絕對好睇過DS2
起碼多打鬥,有爆炸有火花,又睇到主角既進化(黃臂著甲進化到用suitcase著甲),有打得既新英雄(iron patriot),有新反派
唔係拎音符掟人,唔洗靠jumpy scare令你翻返套戲,唔係一堆免洗筷新角色
少少腥味都唔覺
但如果做到自殺特工隊咁又會少咗一堆合家歡票房
disney嘅方向理解嘅
但就唔好一開波講到會係乜乜柒柒恐怖feel
恐怖片d人物普遍行得慢,唔關門
恐怖片常用情節 - 唔記得關門

導演坐左20年,啱啱出返黎
同埋最大問題係
作為片商
應該都會知觀眾胃口因為前幾套養大左
你一係將個格局再放大
一係就風格改到最盡
而家兩樣都冇
其實依套我覺得比較貼地
1)英雄係好易死
2)能力愈大,破壞愈大,英雄係雙面刃
條隧道啲濕尻廢閘就識落
on9
Venom?
仲有吹水多 過左關鍵時刻先做野
如果每集都咁合理,所有英雄都走出黎幫拖,套戲成本就好貴囉
人地諗住集集都賺大錢,反正拍咩都係有一大班人入場睇
索尼罪大惡極
本身plan應該想玩氣氛壓抑個隻恐怖
但個導演玩開舊式恐怖
一係Cult,一係What if 2真人版,否則就住就住都係爭啲嘢
轉左導演嘛
前一個又係同萬惡老鼠炒大鑊然後走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞