[MCU史上最cult]奇異博士2:失控多元宇宙Doctor Strange劇透討論區(5)

1001 回覆
6 Like 15 Dislike
兩套都垃圾,唔使爭
IM2各平台評分長期尾幾
拍到個反派後悔拍呢套戲
點解IM2咁垃圾
其實漫畫 動畫都係咁
就算你細個睇超人
都係集中一個超人
唔會全家超人都出晒黎
只有劇場版先會

即係你所有親戚都係香港
但唔會次次食飯都要叫晒所有親戚
就算你生日好大件事都唔會啦
咪結婚 有人死先會全部人出黎

所以話點解邊個邊個唔幫手就太多餘
一句Skip哂後台發生嘅事
可能616 Mordo日常會不斷咁追殺佢,只係冇拍到
好多野為拍而拍,黑化奇異博士根本純粹trailer噱頭,呢段根本多撚餘

Cut返幾段縮短個片長,就算你故事垃圾都唔駛人捱咁耐時間,啲人觀感都好啲
個個節點得一個超人
係因為個個地球嘅時間點得一個超人咋
唔係而家啲共同世界觀
但mcu唔係
Mcu係全世界有n個超人
但永遠世界有危機 得個一兩個出黎
所以有疑問係合理
真係寧願冇咁多cameo 但多返啲角色嘅development

演技嚟講得 Wanda 有少少空間發揮

相反Benedict Cumberbatch 冇乜機會真係交戲,反而佢係what if入面voice acting 仲出色

根本係角色寫得唔好
根本冇可能係唔解釋清楚下就即刻立咒
變左peter係咁加規矩係佢錯咁
喪屍果到勁像the walking dead
音符如果純粹係過一兩招 其實幾有趣
但全part都係咁打就好快覺得太長
好似ag4
又千手 又升起d人 招招用一次冇重複
呢種應該係奇異博士嘅打鬥 夠多變

同埋今集竟然冇靈魂出竅
講真 dr strange 唔叫其他英雄咪算好人,叫埋=死多幾件
女巫 Tier0,dr strange Tier1
你叫埋Tier 456 個d鷹眼,蜘蛛俠,新美隊幫拖
咪即係叫佢地送死
其實我開初仲以為wanda會殺自己其他宇宙wanda黎搶仔添

點解無人同wanda講諗下2個仔18歲大個之後唔理你,會行歪路犯事,又有中年危機
仲會唔會咁想湊仔呀?
定成世都淨係湊細路仔唔俾佢地變大?
咁不如去孤兒院湊細路
打鬥少,反派太廢,太多支線
偏向係為舖Avengers 2砌出嚟嘅一套片
加埋IM1太好,搞到有落差
不過有黑寡婦

嗰陣IM3吹到係挽救返IM系列
結果仲衰
卡特/隊長
佢個諗法係共聚天倫only
反正佢一定死先過佢對孖仔
佢話就話係超人類
但都會老
2 係普通爆谷戲姐,冇乜需要討論嘅內容,唔高分係合理
當時MARVEL都未搞出名堂佢地都冇得揀

3 劇情殺真心垃圾
拗呢個point個d人好似第一日睇戲咁
GG2已經自嘲過
其他人忙緊其他大事件就搞掂
個班黎到送頭
驚佢哋連隻八爪魚都唔夠打
跌落地都要楋翻揸沙
有幾個位都太柒睇到好頂唔順:

1)導演似乎好想拍弔詭懸疑既恐怖片風格,又係咁用jump scare,但個劇情係完全唔恐怖懸疑,一個迷團都冇。

2)Wanda先黑化再變好人呢條橋太正路,基本上全戲院望住佢鑽牛角尖兩粒鐘。一開波DS同Wang已經好合理地質疑佢既動機,然後最尾佢亦真係醒悟,成個過程好折磨觀眾,我睇到一半淨係想佢快d諗通。

3)DS係no way home既角色係理智撚,話知人係其他宇宙點死,總之咪搞到我個宇宙,然後蜘蛛仔就大愛撚想個個都救。今集又變左大愛撚想救個細路女。為佢同Wanda開拖。

4)光明會比人秒果段真係拍得好柒,以為自己睇緊超低能特工隊。

5)音符打交果度唔知想點,仲要打左好鬼耐,成team無人夠膽同導演講條橋唔掂?求其整多次千手觀音都J死班fans啦。

不能同意更多
全部人都係為出現以出現
Black bolt Reed Richards 死得好柒
個人感覺im3衰過im2,唔知點解主觀上好憎im3可能最後boss fight搵pepper掃場太兒戲
開頭見WANDA 咪講左點解第1個係搵佢
而唔搵其他人咪交代左點解無其他人
本身睇左what if好期待睇黑化DS同616DS既對戰
人地動畫片都做得勁精彩
偏偏電影就變撚左係間房仔度音符大戰CLS
仲要最尾死法勁ON9
DS1打BOSS個時扭曲空間係D大廈之間穿梭勁撚型
今次就係間房仔度玩音符
始終佢都曾經生過佢地出嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞