(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區147新手問野請睇#1

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
85kg, 185cm,食~170p (2x)
計TDEE 每個人都唔同
唔係就咁分男女
你操左幾耐?

健身既成果係同你付出幾多成正比, 冇得呃人
所以你話既"覺得比哂錢請教練 飲食咁節制都未改善到好多咁"
一係渣流灘, 一係就根本食唔夠/亂咁食
唔係話睇死你, 但年中唔少不論男女話自已有做GYM既好多去到都係HEA操玩手機, 出左身汗就好似完成任務咁
半年
我知呀
我上面有講 一星期三堂左右
認真操 手機無拎過出嚟無打過卡
6-70min weight 30-45min cardio
但我認我無自己操

飲食就自問好乖 食夠protein
不過食到好depressed 都係真

我明gym無得呃人
減肥都係睇calories deficit
所以我都思考左好耐我有咩做得唔夠
可能真係操得唔足夠啦
一個星期可能要操夠5日
247點樣可以終止會籍想轉會係咪要等夠一年之後先得
試吓唔好重訓帶氧擺同一日
會唔會再停唔想再做一排又停
我都有食1200-1400kcal ge
道理我明呀
但其實我搞到依家唔敢食嘢
好似一食嘢就會即刻肥返咁
我會覺得自己已經食咁少都咁肥
無資格食咁多嘢
救命好病態
點解嘅
上完堂教練要我做埋cardio先好走
似食唔夠野
因為會效果唔好囉
絲打平常心面對啦, 半年話多唔多話少唔少, 你一個星期3日其實唔好要求咁高, 自己睇到個分別就得, 我果陣做左1年1星期操5日都有人睇唔出我操野啦係到做左年半先睇得出

同埋唔係好知你既目標係點加埋運動:係瘦左同firm左, 但未去到一睇就好大分別 其實你係純粹想瘦定係想有肌肉既瘦, 你想瘦既話你都講瘦左同firm左, 你想大隻少少有肌肉既話又食咁少, 不如你諗下你想點再同你個PT討論下

最後就係, 健身為開心, 唔係有體重問題既話, 個人覺得唔需要咁嚴格控制飲食, 搞到自己有D DEPRESSED有乜謂
多謝你嘅提點
我都好掛住好開心食嘢嘅自己
我主要係想firm D
我太貪心啦 其實都有少少成績嘅

多謝你分享自己嘅經驗
我依家個心舒服返少少
係嘅係嘅
而家係等世衛將武肺從pandemic除名
宮方認證佢係廢 咁就真清零
再有第六七波都只係當傷風感冒
不如你PO張你目標體形既相上黎討論下, 想睇下你目標係點
其實健身最重要係將佢變成習慣, 將佢變成一樣自己中意既野
見你又話食到有DEPRESSED又話上堂果陣又支力又眼訓
咁樣唔係一個GOOD SIGN, 遲早會QUIT因為健身已經變左一個負擔

不如食多D你個心都開心D, 力量大左又可以增強運動量
唔係多就好
Dorian yates都係一星期操4日
如果你係為減肥 想body recomp
肌肉一定生得慢過人
比d耐性
嘛又係睇中共頭

佢想開放既乜野理由都可以幫你諗到
其實你磅數都ok 仲想減?定純粹想體脂低啲
你應該加強翻訓練量 提升BMR
咁自然食多啲野都會maintain到
除左名 中共咪清零成功
我成日好煩惱,因為一個禮拜都係做兩三日,無時間另外做帶氧。咁應該weight 之後做中低強度帶氧好定直接唔做帶氧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞