HomePod / HomePod mini 集中討論 (4) 可以氣餒 不要習慣

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
想問吓HomePod mini而家係咪唔support iPad或者iPhone上邊嘅Shortcut
我一話run Shortcut佢就話上網搵答案

我部iphone7plus add 唔到新homepod
而家要剷哂成個home 再用老婆部iphome 12set up 過成個home
Set好個shortcut,要講exactly一模一樣既句子
之後再check下your location果度係指左落你部iphone定ipad度
如果shortcut set左ipad, 就set返location做ipad
不過有時啲shortcut create完唔係即刻用到
要擺佢一段時間
thanks. 但係我用iPad同埋iPhone嘅Siri係可以run到Shortcut,但係喺HomePod mini上run Shortcut嗰陣佢就會去咗搜尋
要開個人化
等一段時間先可以RUN
想問吓應該點樣set?因為我已經將巴士到達時間加入Shortcut,我想問HomePod mini嗰陣佢可以報到我想要嗰架巴士仲有幾多分鐘會到達 thanks
因為行iCloud 可能有bug 試多幾次
聽歌homepodx2好過soundbar wor
想問下 我之前買咗對其他牌子喇叭 行Bluetooth
搬咗屋之後 地方細 喇叭迫住擺router 隨離
搞到喇叭卡住啲聲 Jam咗好似係似router太近關係 解決唔到 已經放棄
但而家我想買對HomePod+apple tv
如果HomePod 都擺router隔離 會唔會jam?
定係大家都行wifi 就冇事 求解答…
我 HomePod放 router隔離冇問題
我都homepod + apple tv 放router 隔離,冇事
第一次聽呢個問題
HomePod 點都行Wi-Fi 架啦
我個HomePod 直程放係router 隔離

反而我隻apple watch 都放係HomePod 隔離charge, 成日俾HomePod 聲震到screen on ,有乜計?
諗緊買soundbar好定一對HomePod配Apple tv好
平時睇咩多?Apple TV 諗住點用先
平時睇串流多過聽歌
咁買個sound bar 都可以,我部電視本身都已經可以直接睇atv, Netflix Disney,Apple TV 無乜 add value (雖然我都有)
明白晒
Apple tv反應快過電視好多,你有airpods可直連,如果電視唔夠新佢可幫手出dolby vision或hdr 10
我部新smart tv 其實Netflix 已經好快,介面亦都改善左好多(我上一部電視都有Netflix)

當然apple tv 叫做快d,又可以直出AirPod,但睇巴打需要,我覺得用atv 個誘因唔算好大
我主力都係睇Netflix Disney +多
所以先唔知換咩好
今日HOMEPOD SHORTCUT 又虧左, 完全行唔到
16.4? 無野喎
係, 唯有OFF 左personal request 一陣再開返試下...
最近買左Apple tv 成日用HomePod播歌都會著埋airplay想問下有冇巴打識點set
你播歌output 去HomePod?
點為之著埋airplay? 即係apple tv 著埋跟著開埋電視?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞