HomePod / HomePod mini 集中討論 (4) 可以氣餒 不要習慣

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
就係唔想插多條soundbar俾電視/電視盒出聲,
所以先想買 tv 4k 3代,一對HomePod攪掂。
純粹識發聲咁?
其實我都唔係好明,理論上earc先support dolby atmos,
但我條soundbar support DB atmos,但電視得arc,
我用 tv 4k、android tv box睇disney+、netflix,
只要片源都support DB atmos,支soundbar都會著燈顯示以dolby atmos格式播出音效。
冇乜低音可言,啲聲都唔夠分離,有啲痴埋一舊

當然呢個係相對大HomePod而言,mini對比市場上同價位/size啲喇叭仔嚟講已經係幾好
我用緊apple tv 4k3代,再之前用4k 1代,hd
買左4k 3代後,當時仲係16.2,eArc 睇電視有delay (個eArc 仲係show beta 唔知關唔關事)後來16.3 再試多一次好似好少少
如果經aptv 播片, 應該同電視有無earc 定arc 無關,因為都係aptv 4k 直出

所以而家大部份人應該播電視台 或者打機先會用到arc

個人見解
打機我未得閒試清楚
咁啱99台做緊chill club,
2018 lg tv arc hdmi 2.0b
睇唱歌最易睇啦
都要開住寫輪眼咁睇 先見到應該係有好少好少delay
少到0.1 0.2秒咁掛
一定唔會係需要換電視嘅地步
homepod 個setting? 唔見
岩呀,經atv播片就唔關事,我以前第HD已經可以
普通講嘢 應該容易睇過唱歌
白色已入手
有冇人HomePod mini up咗16.3之後播Apple Music瘋狂lag機 已經抆插蘇再開過
無呢個問題
屋企本身有套Q950A 11.1.4 soundbar, 但聽音樂就一般般,諗緊買唔買新HomePod, 巴打們各得分別大唔大
咁高級聽歌都一般
咁soundbar 有咩用
睇電影為主
HomePod 應該唔會好啲
咁咁可以慳返
講真聽左一陣既感覺比想像中冇咁高質
可能入手兩隻會好d
但個價錢可能會有更好既選擇
如果純為取代soundbar而買就冇咩必要
屋企成堆apple嘢想集齊多件就另計
Apple fans 另計,但eArc 我覺得直出soundbar 最正路
唯一賣點係得電線connect, 懶型咁
唔會亦冇可能取代,只係買多個用
好就應該好啲,但都唔會好太多
q950a 齊晒章,換homepod 就放棄成套surround 變番stereo
買多舊,有budget 放得落,大牌子又差唔多size 不如kef lsx ii
homepods 個低音似有個細sub 仔,用黎聽歌真係唔慣
唔同牌子 model 電視都唔同
Sony x9000f,update 完好左少少都差半秒,好明顯
未update 之前用HomePod mini,atv 睇YouTube 都有少少delay
最好都係搵朋友借黎試左先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞