HomePod / HomePod mini 集中討論 (4) 可以氣餒 不要習慣

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
對比一代縮水左
其實又唔算好易壞,我諗我都用左5年
邊方面先得架
7個高音單元變5個,6個麥克風變4個。

兩個4.5寸的低音單元縮到4寸(這個可能是尺寸統計問題,得等拆機覈實)

Wi-Fi 5 802.11 ac縮水到Wi-Fi 4 802.11N

藍牙5.0不更新

不能和上一代匹配立體聲
可能我黑仔 有一排間唔中聽到卟一聲
上個月就死埋 燈都唔着
Reset唔到 完全無得搞
上網睇返係有一件電子零件壞 自己又唔識換
有唔少人都係咁
我嗰隻就係成日pop一聲
不過仲用到
HomePod二代對比一代的變化:
外觀從172mm的高度降到168mm,重量從2.5千克減少到2.3千克,配色黑色換成午夜色,芯片從A8換成S7,增加溫度和濕度傳感器,高音單元從7個減少到5個,麥克風從6個減少到4個,無線網絡從Wi-Fi 5(802.11ac)降到Wi-Fi 4(802.11n)
我覺得我會訂2
係諗緊黑定白
尋晚我本身都想訂一對2嚟代替我對1代

睇完spec就要等去Apple store試咗先,驚仲差過依家對1
點試 Apple Store 咁吵
又唔會有試聽室
非繁忙時間還好,只要唔係明顯差過1我就買lu
s7?用喺apple watch嗰粒?
我都係咁,而家整返
個Wi-Fi 降級?

最衰唔可以買一隻pair first gen
降WiFi好奇怪
明明要支援埋Matter/Thread係suppose要加強無線能力先係
返Apple搞? 幾錢?
街外方法,apple 要俾原價去換,問過
呢樣係奇怪
有觀點話轉WiFi制式係signal穿透力好啲,同埋band width其實用唔盡
HomePod mini 用咩Wi-Fi? 我隻放遠d 都唔係收得好好
穿透力好唔好正常係睇用2.4定5GHz

只可以講話用N係一定得2.4GHz嘅

咁頻寬一定用唔盡
N有 5Ghz
Thread其實係咪好似Zigbee咁有自己protocol定係要用番WiFi/BT去MESH?
anyway就算隻HomePod作為HomeKit hub係用舊spec好d,但係佢做audio client嗰part係應該用新spec仲好架喎
我諗要teardown去睇吓佢天線安排成點

其實Apple一路都無一個好好嘅自家HomeKit hub
HomePod mini好多問題
用Apple TV做就好浪費
大HomePod其實好適合填呢個位
Wi-Fi 4(802.11n)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞