HomePod / HomePod mini 集中討論 (4) 可以氣餒 不要習慣

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
正常無事
Homebridge 係第三方HomeKit唔關事
因為我用親Apple TV 做Hub
所有嘢都會喺幾分鐘內no response
所以我disable晒所有TV做Hub
同埋我Google過其實都好多人有我呢個問題而放棄Apple Home
Router係AX88U仲要冇full load過同埋network上面最食bandwidth係我部NAS 但已經排除咗,因為係未有部NAS之前已經係咁
仲有礙於我係全Apple 用家,唔係嘅話我用咗Google Home
而其實我係有Google Home Mini
不過得個擺字
ps5 game 同大homepod 都支援 7.1 surround, 但ps5 無dolby atmos 亦都無spatial audio, 得大homepod 有
但反正駁咗電視打機都係正好多
大homepod係pair兩隻已經做到5.1同7.1輸出,唔駛咁多隻
我試過太舊型號嘅電視用eARC會有delay, 2017年之前,之後嗰啲試幾款都正常輸出無delay
homepod pair 兩隻就會有中置
應該係嘞
不過其實影響唔大
IoT包括藍牙Mesh主要睇router 吞吐力同本身藍牙支唔支援Mesh
所以IoT主要都係2.4 g/n 或者BLE
因為指令同音訊要用到嘅頻寬都係好少
同埋又要慳電
雖然繼續用g/n 會影響ac/ax 嘅mu-mimo
我都係Apple TV做主冇出事
白色
我買咗黑色 好覺有塵
但我見網上啲人用白色殘得好恐佈下
有冇白色用家可以分享下保養方法
舊款電視有機會得arc,earc 係第二代,要earc 先冇delay
我部電視得arc 冇earc,會聲畫差小小
sony x9000f, 2018年款
Homepod 第二代同HomePod mini 係咪差多遠?
心大心細諗緊買邊樣好
兩個定位都唔同
問得唔清楚
HomePod mini 音質差過HomePod好多?
係,mini近乎無base。

用緊兩隻homepod mini,
已訂兩隻homepod gen 2。
mini 衰啲講叫做有聲出
放係廚房洗住碗時聽歌也不錯
Same 當初大HomePod 1代停產後勁後悔冇買多隻組成1pair最後買咗2隻mini但發覺同大HomePod 差太遠尋日見到HomePod 2出即刻訂左2隻
其實個delay 好少,要睇口型先發現。如果play Apple TV 係無delay
係呀,我部係Samsung q80T 2020款,有eArC,試左普通電視都會有少少聲唔夾,係咪Samsung 廢
咁既價錢都ok既,當然HomePod 正好多
有錢HomePod ,冇錢mini
homepod 聽歌正
睇戲始終係差少少
睇戲人聲比較弱
除非開大聲D
但開大聲D 會好勁
其實我覺得homepod連聽歌都係一般
人聲、完全唔出,高中低音都好鬆散
如果個空間大少少啲bass就會過量
總之個聽感係好亂同拖泥帶水
唯一好係bass下潛得夠深,可能就呃左好多人對耳仔
堆砌單元同啲大陸整啲幾十單元耳機有乜分別
本身啲單元冇內涵點堆都係一樣
真係有料一隻全音域都砌贏你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞