HomePod / HomePod mini 集中討論 (4) 可以氣餒 不要習慣

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
主要係音質差別
如果淨HomeKit mini 夠啦
唔好意思,無時間爬曬啲文
最近諗住買sound bar駁電視,其實可唔可以直接買2個homepod當係soundbar?
利申:無Apple TV
加埋appletv就係 and仲要你電視本身有arc/earc
Apple tv 4k
電視支援arc/earc
Homepod 一隻,最好一對

有齊呢三樣就可以
冇用一排對homdpod,最近連返一隻正常,另一隻諗住重新連接但係一直白色燈閃爍燈撳極佢都冇反應,完全連接唔到又聽唔到佢嘅朗讀密碼,係咪已經證明壞咗?
唔理音質/低音 為homekit就好撚抵屌
當Siri 咪抵
用緊咩cam
想連電腦mon,但冇電腦mon有earc
最接近係lg c2 42’
未用過呢隻唔識, 你係set automation 外出跟著 record?
係呀
但個「系統」識轉外出
但個Cam冇轉record
Big brother is watching you
Block 左IP應該會好啲掛
我又冇試過咁玩,都唔知佢點分外出
你個cam 有冇自己app?我用緊logi 雖然加左入home 但都唔太stable, 所以99% 我用返cam app
Cam App有係有
但安全起見我會經Homekit睇唔經CamApp
其實Homekit整體上係睇到錄到
只係自動化上真係唔太stable
有咩安全情況會經homekit 睇先會做到?

我又冇試過set cam automation, 佢點detect 係咪外出
因為Aqara係大陸Cam
經佢個Cam 睇驚有後門
轉用Homekit睇應該會安全少少
同埋Homekit Secure Video 聲稱有點對點加密
當然呢啲只係盡做,仲有冇後門真係唔知

外出要Set 你部iPhone做你的位置,開埋定位
你部iPhone離開咗一段距離就會Detect係外出
哦 原來用iPhone gps 去detect, 咁屋企如果又其他人就唔準了
我都諗緊同一問題
但我屎忽痕想買homepod 2
好多靠sensor 既automation 屋企有人都玩唔到
幾點後開門時自動開閂燈嗰啲已經apply 唔到
屎忽痕得起姐係冇壓力 一於買啦還掂幾年先uptate 一次
mini 等佢出mini 2 先再加多隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞