HomePod / HomePod mini 集中討論 (4) 可以氣餒 不要習慣

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
用左之後,話此商品只適用於送貨
咁奇怪🤔....唯有直接去store買
落左store 問,佢話有啲card 係一定要送貨
咁大獲唔通要換電視
忍下,冇earc 部電視都4,5年,唔頂得幾耐
我嗰部有時都傻傻地,等佢收皮
仲用緊啲舊4k電視乜7功能都冇
係都唔壞勁襟用
係唔係姐係earc 一定冇delay
依家啲電視咁平
換返部新嫁啦
唔關事嫁,我用sony android tv 咪一樣死唔去
娘家部上世代sony 1080,玩咗十幾年先有問題,但仲睇得
唔係我買部新返去,2老仲睇緊
本身有apple tv4k 2代
啱啱旋拍搵到人要我部古代amp 同喇叭
但發覺部電視得arc
hdmi 2.0b

或者聽日買一粒pod 返黎試左先
suppose 係冇delay ,好似會feed signal 比第二邊做同步

但extreme case 現實都見過人話差d d
唔係指apple tv,係見過人哋用earc devices嘅時候,可能唔夾定唔知點,都仲有機會有delay
我之前16.2試有delay, 16.3後就好似好左d
等你report !
本身訂左兩隻HomePod,用緊apple tv4k 1代,
想唔用soundbar,但部電視又係得arc,
諗緊買唔買apple tv 4k 3代,
行arc用HomePod出聲..就係怕會有delay
我用arc 都冇delay
其實apple tv 入面唔係有得set audio delay offset ga mei? 佢會用你部iphone 做calibrate
由1對mini升級做1 對 HomePod 2,啲聲勁好多
咁就好囉....
想問Xbox 可唔可以經HomePod 出Dolby Atmos?
1代4k好似唔support arc?
btw, 已經係胃信入手左一粒,胃信平100, 即場申請dbs 卡再減100,
聽日先慢慢試,無問題先買多粒
Mini 點處置
擺房
就係1代唔support arc/earc,
所以先打算買3代。

btw 兩粒HomePod已到手,

雖然咁樣比較唔公平,
HomePod d聲真係清晰好多,
even 得1粒HomePod就咁聽歌,
都好過一對 mini。
你地咁多人都有問題 我arc都唔覺有
真,所以先換2粒HomePod Siri反應好似快過mini
試左一兩個鐘,講下先
我4k 2代, 電視2018年款lg得arc,
我youtube netflix disney nas等等都係apple tv 開app
所以4k 直去 hp應該唔會有delay 問題
應該要係其他hdmi 傳入電視再arc 傳去apple tv 先會有機會影響到
暫時試左陣ps5 唔覺有delay

當電視開左arc 就會所有電視的聲都hp 出
如果呢個時候播歌射去hp 就會雙重聲
係無得淨係mute 左電視聲, 大聲細聲都係同步左

無開arc 用aptv4k 睇片就都係hp 出聲

正因為我乜鳩播片app 都係aptv4k 度行app出,所以其實唔係打機 或者電視做d 咩特別節目, 其實我都唔需要打開個電視hdmi arc

一粒homepod 連我個女都覺得好聲過我以前amp 加喇叭
過多幾日執好個位就去買埋第二粒

btw 聽日打多陣機睇下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞