HomePod / HomePod mini 集中討論 (4) 可以氣餒 不要習慣

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
慢啲
WiFi 4 的802.11N標準同時支援2.4 / 5GHz 頻段,最高傳輸速率為600Mbps
有時隔住門會收得麻麻
S7存貨太多
AW5-8都用緊
頭先無聊試下用eARC HomePod 經apple tv 出普通電視聲,但有少少delay,有冇巴打試過
ps5駁homepod推唔推薦

會唔會出到spatial audio
佢一早預留硬件,升級ios 有新功能解鎖,係得apple 先會做到永續更新
香港apple tv好似都係今年先有廣東話siri
成日諗,其實除咗兩隻stereo ,可唔可以前2後2,或者更多,甚至可自由配搭,連5.1,7.1都慳返
冇delay wor

係唔係你network唔夠快?我淨係試過用Wi-Fi狂load NAS嘢果陣先會delay
ps5入面嘅Apple tv?唔係嘅話佢應該冇spatial audio
我駁eARC 去apple tv , 但apple tv 用 lan 駁router , 應該唔會唔夠快?係試睇普通電視先感覺有少少delay

平時play video 冇事
曾經試過電視喇叭和HomePod 一齊出聲,的確電視係會快啲啲,所以我會set 哂全部由HomePod 出。

但明明其實佢應該要高頻率嚟運算
用過佢做HomeKit Hub 就明
Apple TV 做hub 仲垃圾
成日全屋所有嘢冇晒反應
跳返去HomePod mini先正常返
Mini 當HomeKit hub 或者Siri用都ok
播歌嘅話我建議你買Apple TV 加Sound bar 有Atmos 同無線後置嗰啲仲好 例如Q800B
喇叭數量唔係越多越好
4.5”vs4”影響唔大
視乎技術亦未必一定會變差
其實都係無聊試下

但基本上一set Apple TV 用eArc, 部電視機已經識得用eArc 經HomePod 出聲而電視唔出聲,但睇左陣新聞發覺有少少delay
掉轉嘅投訴我都見過喎
話HomePod mini成日因為WiFi收唔好,會唔見咗/no response,又成日有野reboot / 全屋斷電之類之後唔識出現番
反而Apple TV可能因為插網線所以好似穩定少少
我係用apple tv做HUB,非常穏定
唔關lan線事
係嗰兩部插lan嘅Apple TV 1st同2nd gen 都會喺複雜嘅網絡環境下放棄refresh home hub
即係Asus router冇開fair time同埋啲配件確定冇斷線情況下
Apple TV兩部都係每次一開機連好晒成個Home所有配件之後就冚家timeout
結果係switch on/off先可以短暫fix
但過多陣就會再發生
反而每一次HomePod mini可以用好耐都冇問題

無delay
最煩係我用AirPod聽完appletv
要重新set過earc I如果唔係電視會無聲
係就正
出嘅真係會打死sonos呢啲牌子
會唔會係homebridge問題?我果堆原生homekit嘢完全冇你呢堆問題wor,電視,燈,冷氣,電制都秒速回應同冇斷線
會唔會係因為S7晶片,我見Apple Watch S7 S8同Ultra都係 得WiFi n, 反而iPhone 6 A8 有 WiFi ac,
WiFi 晶片應該因為係SiP 連埋粒Chips所以被降級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞