HomePod / HomePod mini 集中討論 (4) 可以氣餒 不要習慣

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
HomePod 出左16.3.1 update
衛訊買homepod可以八折買apple care
apple care 原來可以出面買? 仲會有折
Post76 有分享soundbar分別 ,有講電視同步處理。
https://youtu.be/46LlS-W9w2s

呢條review幾好,做咗surround sound compare
https://youtu.be/jDFA27-AzjA

呢條 compare 7.1
個review 睇晒幾好,我自己用緊atv+HomePod 都覺得佢中肯

原來Sony 電視都會唔對嘴,想問如果直接用sound bar 效果係咪好d?
我都係睇完佢先睇返自己部Samsung 電視都有得自己set 聲音同步。另外Apple TV 4K入邊”校正”都有個”無線音訊同步”settings ,不過唔知係咪只for airplay 。
應該係電視度set, 巴打係邊部? 我都係Samsung, Q80T 不過我覺得部電視麻麻

個聲音同步係咪自動?

Apple TV 應該係for Apple TV, so far 我未試過atv play 野out of sound,除咗個file 極大時好似會
用緊Samsung Q70T ,音效> 專家設定> 數碼輸出音訊延遲,我個部default set 100。
我見post76 部sony 好似淨係開同步就可以, samsung 要自己手動set number?
其實我都唔知係咪同步完變100定之前已經係100。你可以睇下你個部原本係幾多先再同步。
我default 都係100,應該係手動去set,如果真係out of sync 就唔會用了,咁麻煩
我發覺就算電視度轉番內置喇叭
熄左電視後再開都係會自動轉番用arc
長期用hp, 驚驚地操壞
放心啦, 舊HOMEPOD 由出earc 開始用到而家都未壞
你要off 埋apple tv 個setting
前面有人話易瓜嘛
係啦, 咁麻煩,有得佢on 算
用Samsung tv 內置有Apple tv 都要另外買個apple tv盒?
當然....
買唔買apple care 好
thats the question

覺得唔搬屋/搞佢 唔會兩年內壞
我覺得頭兩年唔易壞,正常又唔會跌爛
啱啱先拎返部機
本身無soundbar 係咪值得用homepod 呢?本身屋企擺後置喇叭好難搞
如果你聽歌為主想順便用埋落電視度咁諗就ok
特登買嚟做soundbar我覺得唔值,功能同調音都有段距離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞