HomePod / HomePod mini 集中討論 (4) 可以氣餒 不要習慣

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
點解HomePod 較鬧鐘淨係可以出到鬧鐘聲出唔到歌?明明set晒用首歌做鬧鐘
搭單問下
用shortcut讀段文字去homepod出聲
1 set playback destination to HomePod
2 Speak Hello
以前係得嘅唔知幾時升完iOS就唔得
搞黎搞去都响番部機度出聲唔識射去Homepod
我要黎daily schedule get番啲文字黎讀天氣報時提老人家食藥等
唔知有無人都有依個問題
homepod 有冇整點報時功能?e.g. 1點正、2點正、3點正、etc....
新買homepod mini
想問下點解隊部電話埋去諗住接力播放音樂(apple music : 有部分歌係電腦download 再itunes 過入去,有部分係訂閱既。
無開同步資料庫,因為一開咗同步,唔知點解我經訂閱去加入資料庫既歌會消失曬 又要重新逐首搵過去加入)

但我hey siri 叫佢播我apple music 既歌佢又識wor, 仲要經itunes 過入去既歌都播到,當然訂閱果d 都可以)

點解個燈會咁暗,睇apple display 好光
環境暗佢會跟住暗
你試下用電筒照佢,應該會即刻變光
之前可以用HomePod mini打開apple tv個youtube
唔知點解更新咗HomePod mini就唔得
話唔支援
點樣睇個HomePod mini係咪最更新?
Home app
請問睇NETFLIX用HOMEPOD MINI播聲..字幕係咪會有問題?
用IPAD本身喇叭字幕好正常..但一轉去HOMEPOD播就有時會甩左句字幕..有時會出慢左..
正想入嚟問呢個問題
想問下如果兩隻homepod 加兩隻mini 係咪會無左dolby atmos?
係咪每次都要手動連多兩隻mini ?可唔可以default 4隻 做電視喇叭?
但轉去IPAD個喇叭..再轉返HOMEPOD..又好似正常返..不過一暫停就要做一次...
有冇人將2隻mini 設定做立體聲組合有問題?
我其中1隻有時播播下冇咗聲,淨返一邊有聲
起初以為隻mini有問題,換咗新機都係咁🥲
homepod其實有咩用?如果我只係想用homekit連動窗簾同智能燈 需要再買一個homepod嗎?
需要apple tv/ homepod/ ipad長擺屋企做家居控制中樞
https://support.apple.com/zh-hk/HT207057
homepod mini 勁垃圾
成日播歌無聲
一時又得一隻有聲

搞到成日要restart
on999

啱啱發現HomePod mini原來幾啱放掛杯扭蛋
有冇得教剩係兩個家庭成員可以控制個HomePod 而其他人唔可以
呀爸呀媽成日唔小心半夜係我房個HomePod mini 到播歌
set password啦
似係Apple music有問題
多過homepod OS有問題
網頁追蹤監測網站「DownDetector」數據顯示,美東時間週一 (21 日) 下午 1 點左右 (台灣時間週二上午 1 點) 開始,蘋果出現大規模服務中斷。

蘋果週一多項服務大當機,公告其系統服務頁面出現 11 次中斷,波及其 App Store、Apple Music、iCloud、Apple TV+、地圖等多項服務,然而,蘋果並未透露中斷的原因。

蘋果上季服務營收達 192 億美元,長時間中斷可能產生重大影響,所幸中斷問題在 2 個多小時內陸續得到解決。

據悉,蘋果內部企業和零售系統也受到本次中斷的影響,阻礙產品維修、更換及物品取貨。

睇戲得唔得巴打
電視睇戲想homepod+soundbar一齊出聲?
未試過 但都幾肯定唔work
thx 巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞