HomePod / HomePod mini 集中討論 (4) 可以氣餒 不要習慣

1001 回覆
14 Like 5 Dislike
可能擺近窗邊卦
唔開爐嗰時凍過廳房架,又多石磚又通風又濕
無印嗰個溫度濕度計同HomePod嘅數據差唔多
體感好似凍啲
有個加濕器有電子濕度,同HomePod 差10幾%
擺喺房HomePod 定mini 好
電視都係soundbar 好
如果可以揀淨係apple tv 個music app 用homepod 出聲就好
我都想聽 用廣播叫屋企人入黎都夠方便 閂左廚房門要好大聲先聽到入面叫人但聽唔到內容

但油煙多又唔捨得買新toilet 都係
請問除咗Apple Music,仲有無其他聽歌app支援iPhone靠近HomePod就轉HomePod播?其實基本原理係activate咗AirPlay定係直頭改用HomePod內置app播歌?

如果係用AirPlay,咁我用電話YouTube聽聽吓齋talk節目,返到屋企又可唔可以拎部電話靠近部HomePod hands on去HomePod繼續聽?
有咩分別?
唔洗擔心口型sync / 飛前飛後要停半秒
聽歌就冇呢d 考慮
究竟set 燈光亮度同顏色句嘢要點講
siri成日都答我做唔到
基本上用atv 出HomePod 99% 冇問題(睇戲聽歌睇波)
但之前iOS 16.2試下睇普通電視用eArc HomePod, 發覺有少少sound delay, 但16.3 再試下又好似好左

但發現用咗HomePod 出聲,home automation 如果set左HomePod 出聲就好似唔work.
你自己set 個scene 先 會唔會好啲
屌homepod mini up 完16.3 變行shortcut 就係咁問我邊間房 做mud9...
較光啲/暗啲
較到最暗/最光
較白色/黃色
其實係睇間廠掛鉤api掛得好唔好
屌米吸頂燈so far ok
但佢另一棧燈泡就好垃圾
依家係咁叫我開個人化要求
喺Home 入面開咗 都繼續問
我用咗咁耐又無呢啲問題喎
巴打係燈膽唔好俾淘寶用字洗腦
我reset 左都唔得, homepod os 愈up 愈唔stable
上咗16.3後我都有試過某幾條automation唔識反應,結果要delete 後再重新set過就得返。
HomePod mini無咗Siri人聲?
Mini夠晒啦

當然你有錢 買兩個Home pod都得既
睇房size 同多唔多喺房聽歌
如果房細 HomePod 係咪有d嘥
利申 有WH XM5
應該話冇咁抵 有budget 冇所謂
我而家mini 放廳 收音唔夠勁 有時一頭一尾用正常音量叫siri 佢聽唔到 要嗌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞