我和鄰居大姐姐的故事(14)

1001 回覆
357 Like 5 Dislike
我估中四
咩就嚟?一早變咗啦

唔係同一時間既話算唔算後宮
佢同秋兒兩個條線其實一路都穿梭成個故其中,不過熙熙食其他女既時候佢地條線就會少左
多謝老細!
期待留名系統
未諗到
對住熙熙傲嬌,對住其他人就娘娘格,有冇人諗到符合呢個形象既人

試過又返唔到轉頭
THIS
文呢
推推
到底有咩女佢食唔到
淇淇+秋兒+一堆女對佢好已經算後宮啦
八婆儀
都係
主角光環
三百一十四

二零零六年四月某一個晚飯時間。

「學校展覽日招請義工?」我問。

「係呀。」秋兒姐姐微笑道:「都係我地學生會搞架。」

其實學校每一年除左正式小小既open day仲有一個hea啲既展覽日,前者上學期舉行,比較資訊性啲,係比家長預備升中既,後者就真係似啲嘉年華咁,有展覽、有學會攤位,有啲似日本高中果啲校園祭(只係個規模小型好多好多,又hea搞,加上我不嬲都好摺,所以都冇參加過),但我真係冇留意原來係學生會有份幫學校搞。

唔係秋兒姐姐做左學生會主席我諗我都唔會知。

「哦…」我又問:「其實有咩做架?」

「佈置場地喇、解答當日來賓既詢問喇、男仔可能要搬搬抬抬喇。」秋兒姐姐微笑道:「不過好多野其實都係學生會或者參加既學會幹事自己做返既。」

「哦。」我又問:「多唔多人報名參加義工?」

不過唔駛問都知,呢啲義工應該冇乜人會參加。

因為我地學校既學生只係願意為自己所屬既社出力,對學校所搞既活動反而唔多參與。

「都係啱啱開始招人啫。」秋兒姐姐微笑道:「到最尾應該都夠人既。」

可能喇。

不過其實都唔會容易。

「同埋有啲老師佢地都會幫下手睇下佢地班有冇學生想幫手。」秋兒姐姐續道,依然面帶微笑:「況且真係要既人數其實唔係真係咁多,所以唔駛擔心既。」

有咩?

我以前班主任課都魂遊,都冇乜留意中一同中二既時候,我地既班主任有冇搵人去做義工。

可能太低年級?

又或者啲班主任係私底下搵啲乖既學生去做?

「不如我都報名參加?」雖然秋兒姐姐話唔駛擔心唔夠義工,但我諗我主動參加對秋兒姐姐黎講應該點都係一件好事。

就好似Christmas Ball 既時候咁,我主動報名佢一定會好開心。

雖然…我本身對呢啲活動就真係一啲興趣都冇…

大佬,得個做字又冇著數,正常都唔會想做喇。

但係……

只要幫得到秋兒姐姐,又可以令到佢開心就夠了。

赴湯蹈火,在所不辭!

「真既?」秋兒姐姐果然好高興。

「當然!」唉,又要另外犧牲我課餘既時間了……

不過,見到秋兒姐姐咁開心既表情,就算要我做咩都值得。

*

「盧sir搵左我去做open day既義工。」

「下?乜真係會架?」之後某日放學既時候,我反問同我一齊放學既淇淇。

順帶一提補充返,驚大家唔記得,盧sir係淇淇讀緊既3A班班主任。

「下?」到淇淇「下」返我轉頭,再不解地望住我。

「哦,冇野冇野。」淇淇唔知我會有咁既反應係正常既,佢都唔知秋兒姐姐同我講過班主任會搵自己班既同學去做義工。

不過我諗只有精英班既老師會私底下叫同學去參加義工?

又唔見我地C班有人參加?

呃…

我係人。

我再問多句:「妳應承左?」

淇淇點點頭,不過表情又有啲怪。

其實就好正常既,淇淇呢啲品學兼優既學生,又點會拒絕班主任既請求呢?

所以可能佢本身有野做,但又唔好意思拒絕盧sir呱。

就響我仲思考緊果陣,淇淇又開口了:「熙熙。」

「唔?」

「可唔可以陪我報名做義工?」淇淇突然開口問。

「下?」我嚇左一嚇,冇諗過淇淇會想我陪佢做義工。

淇淇急忙補充多句:「盧sir都叫埋阿朗去做,所以我驚……」

哦,原來係驚陳日朗條仆街仔。

佢係3A既男班長,佢地班主任搵佢幫手其實都好正常。

所以淇淇係驚類似上學期果件事再次發生?

一諗到呢度,我即刻拍晒心口咁話:「冇問題!我話過有咩事我都實響妳身邊架嘛!」

其實我一早就主動同秋兒姐姐報左名,而家只係叫做做個順水人情。

當然呢樣野淇淇梗係唔會知,所以佢即刻露出左個高興既笑容,道:「嗯,多謝你呀熙熙!」

哈,係同秋兒姐姐一樣既笑容。

我應該做左一件好事。

*

「原來淇淇都會響Open Day幫手。」食飯既時候我同秋兒姐姐講,同佢分享呢個消息。

相信多一個人幫手都好,對學生會黎講點都係一件好事。

「嗯,我都收到最新既報名名單。」哦,原來秋兒姐姐一早已經收到消息。

「而家夠人未?」我問。

秋兒姐姐轉身響書包拎左張人名表出黎,望一望再微笑道:「雖然主動報名既人唔多,但好彩有老師幫手搵人,而家都夠人幫手既。」

「嗯,咁就好喇。」我低頭扒啖飯。

我唔係一個八卦既人,但我低頭既時候睄到張報名紙上面有個人名,令我差啲連飯都噴埋出黎。

又係鄭穎琳!?

(待續)
熙哥真係勁 一次就令至少3個女仔傾心 由大姐姐到妹妹仔都嗒糖
主角光環
有文
必仔呢 佢唔幫手啊
Push
一推再推
佢知道穎琳都去嘅話有可能肯嚟嘅
但穎琳咁都收到風熙熙會去
真係日經,我下個月先入嚟追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞